dinsdag 1 april 2008

01.04.2008: dag 260: Hongkong








Zoals vele kantoorpendelaars en zakenlui in grijze pakken ontbijten wij vanmorgen ook bij MacDonalds: hotcakes met stroop en koffie.
Vandaag staat het moderne Hongkong op het programma en voor de hedendaagse kathedralen moeten we in Hongkong Island zijn. Met de snelle metro zijn we er in enkele minuten.
Dit is een metropool waar je met ongeloof naar opkijkt. Het grootste financiële- en zakencentrum van Azië en samen met New York het belangrijkste in de wereld. Het is er opmerkelijk rustig en vooral heel sjiek, Het centrum is autovrij. Brede lanen en geen verkeerschaos: grote aantallen bussen, taxi’s en trams verzekeren het openbaar vervoer. Voetgangers kunnen via overdekte galerijen, roltrappen en overbruggingen in enorme blinkende shoppingcomplexen overal in de stad geraken zonder een weg over te steken. Alle luxe-wereldmerken zijn vertegenwoordigd. Louis Vuitton of Calvin Klein hebben winkels zo groot als een Genkse Carrefour. Een cadeautje van bij Tiffany? Een nieuwe Rolls Royce? De duurste wijn of diamanten? Je moet niet lang zoeken in Hongkong. Drie van ’s werelds hoogste gebouwen staan in de buurt en we vinden ze alledrie dicht bij elkaar: zelfs als de toppen hoog in de lucht vervagen in mist vormt het trio een ontzagwekkende aanblik. De macht en abbitie van China wordt hier uitdrukkelijk aan de wereld getoond.
De 'Bank of China Tower': niet meer de hoogste, maar wel de opvallendste wolkenkrabbers: een hypermodern constructie van glas en staal.
De 'Central Plaza' is de op één na hoogste toren en meteen de grootste constructie ter wereld gebouwd uit gewapend beton, en de allerhoogste, het 'TIF-Centre' is vandaag maar voor de helft zichtbaar.
We lopen de futuristische constructie van de HSBC binnen. In de enorme bank van staal en glas heerst een bijna sacrale stilte. "Money" heet de nieuwste religie. De dubbele torens van het 'NippoCentre' lijken op een enorme glazen blokkendoos. Porche en Ferrari tonen hun gamma nieuwe wagens, er worden geen prijzen geafficheerd.
In Hong Kong Park: midden in de stad ontvouwt een schitterend zicht op het bos van torengebouwen. In het park staat een monument met bronzen hoofden van acht verplegers en dokters die in 2003 bij de behandeling van SARS-patienten zijn besmet en gestorven. We lopen door de enorme volière met tropische vogels, bezoeken de plantenkassen en lopen nog even langs de speeltuin waar Sander ooit een snee in zijn kin heeft opgelopen.
‘s avonds bezoeken we de ‘Avenue of Stars, de Hongkongse versie van de ‘Walk of Fame’. Ondanks de nevel is het zicht op de skyline van Hongkong Island grandioos. Alle wolkenkrabbers baden in een zee van licht en om acht uur start het dagelijkse spektakel ‘Symphony of Lights’: een indrukwekkende lichtshow waaraan haast alle gebouwen aan beide zijden van de baai meedoen. De volledige skyline, alle wolkenkrabbers zijn verlicht en dansen op het ritme van muziek die de glorie van Hongkong nog eens onderstreept en overal op de dijk is te horen.

1 opmerking:

Anoniem zei

niet te vertrouwen denk ik die reactie van akinogal . . .