vrijdag 4 april 2008

04.04.2008: dag 263: Hongkong - Kunming

Dit is een dag van verplaatsingen. We moeten uit ons minikamertje vanaf half twaalf. Tegenover onze deur is er een eenpersoonskamer die net zo breed is als de deur; voldoende plaats voor een matras op de grond. De vlucht met 'Air China' naar Kunming in China vertrekt in Shenzhen, een stad vlak buiten Honkong op Chinees grondgebied. Vliegen vanuit Hongkong naar een bestemming in het moederland is erg duur. Er vertrekt een luchthavenbus vanuit Kowloon die rechtstreeks de grens oversteekt en tot Shenzhen-Airport rijdt. Zo hoeven we ons geen zorgen te maken bij de grensovergang naar China. We lopen de afstand naar het enorme en glimmende shoppingcomplex 'Elements' waar de busterminal naar Shenzhen is gehuisvest. Het hoogste gebouw van Hongkong is vandaag eindelijk volledig zichtbaar; het steekt met kop en schouders uit boven alle andere wolkenkrabbers, een enorme hoogte, wat een prestatie!
We kunnen meteen in de busterminal inchecken voor het vliegtuig. Om drie uur vertrekken we en de luxebus rijdt een tijd langs de tweede grootste containerhaven van de wereld. Ik hoop dan onze Antwerpse zakenlui en Belgische politici op de hoogte zijn van wat hier gepresteerd wordt, dit is indrukwekkend!
De grens is maar een half uur ver: Shenzhen: een splinternieuwe miljoenenstad. Hier experimenteerden de Chinezen in de jaren tachtig voor het eerst met het kapitalisme door het oprichten van een Speciale Economische Zone waar chinese bedrijven de stiel leerden. De studenten leerden heel snel en overtroeven de meester; hier geldt dat namaak beter is dan het origineel en het resultaat is een futuristische stad en een zwaartepunt van de Chinese economie.
Onze paspoorten worden nauwkeurig onderzocht en de politie stelt vragen naar het doel van ons bezoek in China. Mijn paspoort wordt een tijd lang grondig nagekeken door drie officieren met ondoorgrondelijke gezichten; ik krijg het warm als ik uit de rij wordt gehaald voor een extra inspectie. We mogen verder. "Have a nice trip!"
Shenzhen Airport ligt weer wat verder: glas en staal; ultramodern, efficient, enkel superlatieven gelden, maar dat is al zo sedert we in Macau landden. Onze vlucht staat geprogrammeerd om negen uur vanavond en vertrek stipt op tijd.
'Air China' zorgt goed voor zijn klanten: een nieuwe Boeing, een vlucht van anderhalf uur en er wordt een volledige warme maaltijd vertrekt, een krant, drankjes, allemaal zeer correct en omdat we de enige westerlingen aan boord zijn worden alle mededelingen ook in het Engels gedaan.
Het is bijna middernacht als we een zachte landing maken op de luchthaven van Kunming.
Met een minibusje laten we ons de zeven kilometer naar de jeugdherberg 'Cloudlands' rijden. De brede lanen van Kunming zijn grotendeels verlaten. Politiewagens met flikkerlichten staan aan kruispunten geparkeerd. Agenten patouilleren elders in de straten.
In de jeugdherberg staan onze namen op de reservatielijst en vijf bedden zijn beschikbaar in het slaapzaaltje.
Het meisje van de receptie controleert paspoorten en visa en vult de aankomstformulieren nauwkeurig in. De jeugdherberg is nieuw, kraaknet en sfeervol. Late gasten zitten nog aan een biertje, kijken tv of surfen aan de computers.
We zijn behoorlijk moe van de lange dag en na een warme douche kruipen we eindelijk onder de dikke deken in een heerlijk bed. Buiten is alles doodstil en door het raam waait en fris windje.

Geen opmerkingen: