dinsdag 15 april 2008

15.04.2008: dag 274: Lijiang - Chengdu



Als je in China goedkoop wil vliegen dan wordt het gewoonlijk een lange nacht. Afgeprijsde vluchten vertrekken doorgaans op een onaangenaam laat avonduur, zoals vanavond is het vertrek naar Chengdu voorzien om half elf met aankomst rond middernacht. De jeugdherberg is op de hoogte van onze late aankomst en heeft voor een pick-up gezorgd aan de luchthaven. Dat zou dus gesmeerd moeten verlopen en als Chinezen iets regelen is dat wel in orde.
We hebben de ganse dag tijd om bijvoorbeeld de relaties in het thuisland een beetje te onderhouden. Postkaarten zijn een ongewoon produkt geworden in deze tijden van electronische communicatie. Er zijn zeldzame winkeltjes die postkaarten in de rekken willen houden. Na studiewerk hebben de jongens de hele dag om te 'chatten', 'surfen' en 'gamen'. Jasmien en Kristien zetten zich onder de parasol achter een stapel zichtkaarten.
De luchthaven van Lijiang is nieuw en modern. Er staan vanavond nog twee vluchten gepland: beide naar Chengdu. Veiligheidscontrole is opmerkelijk streng. De Boeing van 'Air China' vertrekt een kwartier eerder dan gepland. Het vliegtuig zit vol met Chinese Lijiang-vakantiegangers en een handvol westerlingen. Turbulenties in de luchtlagen zorgen voor een onaangename vlucht van een uur; de snack aan boord is een oneetbare bruine plakkerige substantie in een plastieken zakje en een flesje mineraalwater.
In de aankomsthal worden we verwacht: de taxichauffeur houdt een a-viertje omhoog met onze naam erop geschreven. De rit naar downtown Chengdu gaat over de luchthavenexpress: een gloednieuwe vierbaans snelweg. Hoogbouw staat in de stijgers, Chengdu is weer een toonbeeld van Chinese ambitie en vooruitgang.
Er is blijkbaar een probleem met onze reservatie in de jeugdherberg: onze gereserveerde kamer is bezet; een vierbedskamer is nog vrij; ik ga naar de slaapzaal.
Om één uur ligt iedereen eindelijk onder de lakens: slaaptijd.

Geen opmerkingen: