woensdag 23 april 2008

23.04.2008: dag 282: Ping'Yao: Qiao Family Courtyard House







De pensions en logementen in China behoren tot de mooiste en goedkoopste van heel Azie. We logeren opnieuw in een bijzonder karaktervol en behaaglijk hostel, slapen en uitgebreid ontbijt inbegrepen tegen een prijs per nacht waar je thuis een pizza voor eet. De ochtend is helder, zonnig en erg fris.
We krijgen van onze huisbaas een briefje in de hand gestopt met "其恩米屡挫栓他让俄" of de vraag aan de buschauffeur om "ons altstublieft naar het Qiao House te brengen, dankuwel'. "Niet verliezen hoor!" Als een groepje kleuters tonen wij het papiertje aan de busbegeleidster aan de noordpoort van de oude stad. Zij antwoordt met een nieuwe krabbel "外楼日能哟上热茶米努特?" Ja, dat helpt! Wat zijn we hulpeloos in dit land! Onze boodschap was toch duidelijk want na een uurtje rijden worden we aan het Qiao-huis gedropt.
Het 'Qiao Family Courtyard House' is de locatie waar Zhang Yimous's film 'De Rode Lantaarn' met Gong Li werd gefilmd. De rijke woonst is ommuurd en bevat grote binnenplaatsen en driehonderd kamers en werd twee eeuwen geleden gebouwd door een kleine theehandelaar Qiao die in korte tijd schatrijk werd met zijn handel tussen China en Mongolie.
Zoals elders loopt het ook hier weer storm. Chinezen reizen zelden alleen; ze rukken op met honderden tegelijk en zijn altijd in groep: roodpetjes, geelpetjes, witpetjes. Ze volgen de vlag die vastgehouden wordt door een gids met micro en luidspreker.
Pas als weer een groep petjes voorbij gemarcheerd is kun je de sfeer van vroeger terug oproepen en de enorme rijkdom die de handelaren vergaarden in het imperiale China.
We geraken weer in Ping'Yao en zonder briefje (we kennen nu immers de terugweg) en met een minibusje rijden we terug naar de oude stad. Dat was heel flink!
We kopen de dvd met de film en kijken vanavond naar 'The Red Lantern'. Te gek!

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi hoor Kristien, ik herkende je aan je tenen.
Die misstaan een beetje onder zo'n klassiek outfit, veel te lang.Daar moet je dringend iets laten aan doen, is er zo geen chinese madam meer die weet hoe dat moet, voetjes inbinden ?
ria