maandag 7 april 2008

07.04.2008: dag 266: Dali






Ons vertrek in het Tibetaans Guesthouse bestaat uit een slaapkamer en een loft waar de twee jongens slapen. Jasmien heeft haar eigen privékamer. Het is behoorlijk koel ’s nachts en de dikke dekens waren meer dan welkom.
De ochtend is zonnig en helder, het wordt een mooie dag. Het is rustig in de straatjes van Dali, de grote toeloop is pas voor deze namiddag. Een Chinese chauffeur biedt zijn diensten aan; zijn Engels is alleszins beter dan ons Chinees. Hij bezit een minibusje en hij wil ons naar de wekelijkse maandagmarkt in Shaping brengen. De prijs is aanvaardbaar en we hoeven niet op zoek naar een publieke bus.
Shaping ligt aan het meer zo’n dertig kilometer van Dali. De markt is het wekelijkse trefpunt van de Bai-bevolking. Kleine vrouwtjes in de traditionele blauwe kledij bevolken een stuk braakliggend terrein. Het is er druk, alle mogelijke huis-, tuin- en keukenspullen worden verkocht in de openlucht of onder parasols. Droge witte noedels liggen als strengen wol gestapeld in manden, appelsienen worden vanuit de laadbakken van vrachtauto’s verkocht, bruine ongeraffineerde suiker, handgemaakte landbouwwerktuigen, rieten visfuiken, stapels muziekcd’s en cassettes, specerijen, groenten en fruit liggen op zeilen in rijen gestapeld voor de voorbijschuivende kopers.
De kapper hanteert de tondeuse: na enkele minuten verlaten de kaalgeschoren mannen de kappersstoel; de blauwe klak op het hoofd en ze zijn weg. Het handvol toeristen op zoek naar antiquiteiten wordt vriendelijk maar vakkundig afgezet door handige Bai-vrouwtjes die ‘antieke’ beeldjes, juwelen, Mao’s Rode Boekje en ‘oude’ munten verkopen.
Ook wij zijn tevreden: met alle quotaties van Mao in het Rode Boekje, drie antieke porceleinen figuurtjes, enkele onschatbare authentieke munten en een uniek antiek zakhorloge keren we terug naar Dali.
Het zakhorloge doet het na een uurtje al niet meer ... Ja, maar da’s heel logisch: het is dan ook antiek ...

Quotation From Chairman Mao-Tse-Tung

“You proletarian peasants shall cheat en mislead our enemies, the arrogant imperialists. With this spirit you shall serve the interest of our great revolution. Comrades: sell these reactionaries and bureaucrat-capitalists many worthless items such as figurines, watches and coins so the highbred devils lose their pride and self-esteem and don’t even dare to face their relatives back in their aggressive warseeking paper-tiger homelands”.

Speech at the Dali meeting of Communists and Workers Parties
November 18, 1957

Inmiddels is het Chinese afweersysteem tegen de vijandelijke blogspot.com gekraakt en kan ik via een anonieme proxy-server mijn blog opmieuw raadplegen en reacties uit het buitenland lezen. Een volgende represaille van de overheid kan niet uitblijven; ik blijf alert ...

Geen opmerkingen: