dinsdag 25 maart 2008

26.03.2008: dag 254: Kota Kinabalu




De overdekte markt van KK langs de kade aan zee is een wirwar van nauwe doorgangetjes met honderden piepkleine Chinese winkeltjes; specialiteiten zijn visproducten waarbij gedroogde zeekomkommers de meest opvallende zijn. Je loopt er verloren tussen stalletjes met parels, kristallen, lokale handwerkspullen, rieten manden, Islamitische kaligrafie, batikstoffen en vers of gedroogd tropisch fruit. Vriendelijke en niet opdringerige verkopers die je altijd met een lach begroeten.
De tweede verdieping is een groot en open volksrestaurant; de zeewind zorgt voor een ventilatie. In de mobiele keukentjes worden eenvoudige visgerechten vers klaargemaakt. Het is nog vroeg in de voormiddag maar de meeste tafeltjes zijn al bezet. Voor een volledige rijstmaaltijd leg je een euro op tafel. Voor dat geld ga je zelf niet koken.
In de 'wetmarket' of de vismarkt liggen tientallen soorten zeevissen op stenen tafels, de vangst van de afgelopen nacht: tonijn, hamerhaaien, zwaardvis en barracuda. De prijzen zijn laag: een kilo tonijn kost nauwelijks drie euro.

Geen opmerkingen: