vrijdag 14 maart 2008

13.03.2008: dag 241: Tirta Gangga - Tulamben – Tirta Gangga




door Ruben en Jasmien: een ooggetuigeverslag

“Vandaag namen we de bemo naar Tulamben waar 30 meter voor de oost-Balinese kust de ‘Liberty’ op de zeebodem ligt, een Amerikaans vrachtschip dat in de tweede wereldoorlog door Japanners is getorpedeerd. Het unieke daaraan is dat niet alleen diepzeeduikers maar ook gewone snorkelaars dit wrak kunnen verkennen, dus dachten we: waarom gaan we dat niet eens bekijken? J. Het was maar en half uurtje rijden vanuit Tirta Gangga en voor de eerste keer vroeg de bemochauffeur (taxi) de juiste prijs... alez dat hoopten we toch.
Toen we snorkelmateriaal gingen huren zagen we een redelijk angstaanjagende grote poster tegen de muur van ‘the great white shark’! Ai, die zit hier (?) dus ook ...
Jasmien had haar twijfels om het water in te gaan en stuurde mij - Ruben - en Sander eerst even op verkenning.
Toen bleek dat er geen ‘big whites’ in dit water zaten (ze zwemmen alleen in diep water ver in zee) maar alleen maar heel mooie kleurrijke vissen en koralen die op het schip waren vast gegroeid, kwam Jasmien er toch in.
Het water was heel helder zodat we alles goed konden zien tot misschien wel tien meter diep.
Voor het eerst on ons leven hebben we een soort paling (of iets in die aard) gezien J, heel grappige lange slierten die uit de grond steken, en als je erheen zwemt, schieten ze heel snel terug weg in het zand.
Wat opviel was dat de vissen bij het wrak veel groter waren dan op andere ondiepe koraalriffen. De allergrootste die we zagen leek een haai en was zeker anderhalve meter lang. Het grappige was dat het allemaal niet akelig was, wat je normaal wel zou vrezen.

Foto’s van dit onderwaterfenomeen zijn niet beschikbaar omdat we onze zuurverdiende camera niet vol water wilden laten lopen.

de onderwaterfoto komt van google.