dinsdag 25 maart 2008

25.03.2008: dag 253: Kota Kinabalu




'Backpackers Light' staat in onze Lonely Planet aangeprezen als "een eenvoudig maar gezellig guesthouse". Laten we deze kenmerken even verder onder de loupe nemen.
'Eenvoudig" = je krijgt geen bovenlaken, geen handdoek, de koffie en kleffe toast voor het ontbijt moet je zelf maken en overdag geen aircon in de kamer.
'Gezellig' = krappe kamertjes, geschikt voor twee personen waar je met zijn vieren in stapelbedden moet slapen. Twee gemeenschappelijke badhokjes bedienen alle gasten.
"No smoking inside the premises: fine 100 EUR" en "No footwear beyond this point!" "Your kind cooperation is very much appreciated!"
Als bijkomende afschrikking staat in de lounge beneden de tv de hele dag afgestemd op 'Animal Planet'.
Inleveren die halve ster! Wij vertrekken naar een ander anoniem 'eenvoudig hotel' wat staat voor een ruime kamer met airco, bedden met lakens en dekens, een volledig ontbijt, de ganse dag koffie en thee en gratis internet. Welcome in the 'Summerlodge.com.my'
Na al dat rondhangen in wouden is het tijd dat we onze cultuur wat bijspijkeren. Het 'Sabah Museum' en het 'Heritage Village' aan de rand van de stad komen hiervoor zeker in aanmerking.
Sander scheurt zijn broek aan een zitplaats in de stadsbus. We moeten eruit want zo kan hij zich niet verder tonen; in een winkel wordt de oude vervangen door een nieuwe.
Het museum is ruim en modern met mooie displays van een levenswijze die helemaal is verdwenen. Hier zie je Borneo zoals het in ons geheugen zit: halfnaakte inboorlingen met geverfde gezichten wonend in bamboehuizen aan de rand van de rivier en jagend met blaaspijpen op apen in de ondoordringbare jungle. De jungle is op enkele beschermde reservaten na verdwenen, de resterende apen zijn beschermd, de inboorlingen rijden in Toyotajeeps, zijn gekleed in jeans, halen hun wild in de supermarkten en eten in 'PizzaHut'.
Het 'Heritage Village' is de lokale Bokrijkversie met reconstructies van Longhouses en andere typische woninigen van de verschillende stammen van Sabah. Het is een geslaagde reconstructie van 'Het Leven Zoals Het Ooit Was'.
In het Media-Museum heeft een tv-studio uit de jaren zestig het meeste succes.
Kristien en Jasmien plunderen namiddag de portemonnee: het is hoog tijd om onze door de zon verbleekte hemden en broeken te wisselen voor enkele nieuwe stellen. Volgende week moeten we er piekfijn uitzien als we het sjieke Macao en Hongkong met ons bezoek vereren.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gisterenmorgen én vandaag ontwaken wij onder een sneeuwtapijt, allemaal de schuld van Al Gore, idereen heeft van scheik zijn adem ingehouden, ge ziet wat ervan komt, niet genoeg CO2 meer in de lucht.
Wel raar : bloeiende Forsysthia
met slagroom.
ps : de weblogpiraten zijn weer geland.
ria

Anoniem zei

Ik moet dringend eens tikles volgen, schrik en iedereen bedoel ik natuurlijk.

ria

Anoniem zei

tja,
met dergelijke foto's van Jasmien lokt ge natuurlijk slavenhandelaren

t'is wel mijn petekindje, hé

gert

Anoniem zei

Maak u geen zorgen, mijn lieve peter, ik laat mij niet verkopen! ;)


Jasmien