woensdag 5 maart 2008

05.03.2008: dag 233: Ubud




De nacht is koel in Ubud, enkele honderden meters boven zeeniveau maken het verschil tussen ondraaglijk zwoel en aangenaam warm.
’s Morgens vroeg hoor je het tikken van lepeltjes tegen kopjes en borden. Koffie en thee worden op de tafel van ons terras gezet. Het ontbijt volgt: toast in honing gedrenkt en een fruitslaatje, een typische Balinese starter. Voor Sander en Ruben te weinig en zij doen dat dan nog eens over een het restaurantje vlak naast de deur.
Kristien en Jasmien maken zich klaar voor een bemoritje naar Denpasar. We hopen dat de rijbewijzen in het postkantoor voor ons klaarliggen.
De jongens studeren in de voormiddag.
‘Casa Luna’ verkoopt echt bruin brood met granen en pitten, in de minimarkt ligt kaas en margarine in de frigo: een echte boterham zoals thuis en dat is al heel lang geleden ...
De rit naar Denpasar loonde: Kristien wuift al met de splinternieuwe rijbewijzen! Yes! De post is tenminste betrouwbaar gebleken in dit land. We kunnen dus stilaan een auto gaan reserveren in de USA voor de maand mei.
Ons namiddagwandelingetje tussen de rijspaddi’s valt letterlijk in het water: donderwolken pakken zich onverwacht samen en een felle onweersbui plenst over de verzopen rijstterrassen. We schuilen onder een afdak in het veld en keren dan maar terug naar ons guesthouse. In de straten zijn bewoners druk in de weer om de laatste hand te leggen aan de creatie van gigantische schrikwekkende demonen en mytische figuren in mousse. De in felle kleuren geverfde Ogoh-ogoh's doen denken aan de spotfiguren op praalwagens bij karnavaloptochten. Aan het einde van de processie zal de Ogoh-ogoh in brand gestoken worden, waarmee symbolisch wordt aangegeven dat de boze geesten de mensen verlaten. Begeleid door Gamelan muziek brengen de mensen offerandes mee die zij op hun hoofd dragen. De bedoeling van dit zuiverings ritueel is om het universum en de natuur met alles wat erin leeft te reinigen Vrouwen in mooi geborduurde sarongs en witte kanten vestjes torsen elegant op hun hoofd de zilveren schalen met offergaven; ze spoeden zich naar de tempel waar de gaven voor de goden verzameld worden. Wat een elegantie en gratie, wat een contrast met de plompe en nogal onbehouwen verschijningen in Flores. Morgenmiddag en avond vinden er grootse festiviteiten plaats ter gelegenheid van het Hindoenieuwjaar. Aan de grote tempel in Ubud worden alle creaturen samengebracht voor een grote optocht met muziek, dansen en ceremonies. Overmorgen is het 'Nyepi' of ‘Silent Day’, een dag dat het volledige openbare en privéleven in Bali stil valt: winkels en restaurants zijn dicht, zelfs de luchthaven is gesloten. Er mag niet gegeten of gedronken worden en iedereen blijft binnen. Dit wordt eveneens van de toeristen verwacht. Vooral Sander zal dit niet kunnen appreciëren. ...
Vanavond is er in de grote tempel een opvoering van de spectaculaire Barongdans met als thema de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Schitterende kleurrijke kostuums, verfijnde bewegingen met handen en vingers en onder begeleiding van het gamelanorkest. Je bekijkt het sprakeloos ... Ernaast knielen tientallen gelovigen de handen gevouwen en gericht naar de god, iedereen in het wit. Bali op z'n mooist!

1 opmerking:

Anoniem zei

eigenlijk ongelooflijk voor ons aan het thuisfront te lezen wat jullie allemaal meemaken, en wij mogen mee genieten...
bedankt en nog vele prettige (en wat minder minder prettige) belevenissen!

Eddy