maandag 10 maart 2008

10.03.2008: dag 238: Ubud





De laatste dag in centraal Bali – het is moeilijk om Ubud en omgeving te verlaten en daarom blijven we nog even.
‘Tirta Empul’ is een hindoetempel die gebouwd is rond een bron die vanzelfsprekend als heilig wordt beschouwd. We laten ons met een taxi meteen tot daar brengen. We worden omgordt met een sarong als blijk van respect. We lopen de laatste dagen om die reden nogal veel in rokjes rond ... Ruben voelt zich niet happy met het bijpassende roze heuplintje ...
Paviljoentjes, pagodes, waterbekkens, demonen en garuda’s: het hele gamma aan bouwseltjes en attributen die bij een Balinese tempel horen zijn tegenwoordig. Enkele priesters zeggen gebeden, vrouwen offeren manden fruit dat in torentjes is opgestapeld. Mannen wassen zich in de waterbekkens. In een vijver onstpringt de heilige bron – helder water borrelt op uit de zandige vulkanische bodem, er zwemmen vissen.
Enkele kilometers verderop – in een groene vallei tussen steile rijstterrassen en bereikbaar via een hele reeks trappen – liggen op twee oevers van een snelstromend riviertje antieke rotsgraven van ‘Gunung Kawi’. De uitgehouwen gevels zijn een miniversie en lijken een beetje op de rotstempels van Petra in Jordanië.
Met de publieke bemo laten we ons terugrijden naar Ubud. We werden al wat eerder verwacht bij ‘Balina’ voor het late middageten.
In Ubud is men opnieuw met voorbereidingen bezig voor een tempelfeest. De buurt is druk in de weer. De vrouwen zijn weer opgedirkt en de mannen in het wit hebben verse bloemen achter de oren. Na enkele dagen in Bali krijg je de indruk dat haar bewoners enkel oog en tijd hebben voor feesten of ceremonies en dat de goden voor de rest zorgen. Jong en oud is bezig met kunst in de een of andere vorm. Hamertjes tikken ritmisch op de metalen plaatjes van de gamalans, gongs en drums geven de maat aan en een enkele fluitist bespeelt een iel bamboefluitje en vervolledigt het orkest.
’s Avonds gaat de processie uit: een kleurrijke en vrolijke optocht met parasols en wimpels, vrouwen die met offers op het hoofd balancerend de tempel bezoeken en nadien - gezeten op brommers met de mand nog steeds op het hoofd - terugkeren naar hun huizen. Er moet ook nog voor eten gezorgd worden ...
Als het donker is hoor je altijd ergens flarden gamelanmuziek die de wind over het hele eiland verspreid. Bali: exotisch en onvergelijkbaar romantisch ...

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Als we jullie verhalen lezen, kunnen we weer heerlijk dagdromen . . . en terugdenken aan onze tijd in Ubud, jaren geleden. Groetjes met bloeiende voorjaarsnarcissen uit Genk, Familie Withofs.

Alfro zei

Beautiful places wow amazing

hugs

Alfro