maandag 17 maart 2008

17.03.2008: dag 245: Sandakan

Sabah ligt aan de noordoostpunt van Borneo en hoort met Sarawak tot het Maleisische grondgebied. Sandakan is de hoofdstad aan de zee. Het is de bedoeling om het oerwoud in het binnenland te verkennen in de komende week. De kosten en inkomgelden voor een georganiseerde tour zijn onverwacht astronomisch hoog en passen bijlange niet in ons budget. Dit is voorbehouden aan selecte gezelschappen en dat is blijkbaar ook de politiek van deze regering: niet teveel maar wel gefortuneerde bezoekers aantrekken. Onze 'Lonely Planet' citeert compleet verouderde prijzen. Een streep door onze rekening! We laten ons niet ontmoedigen: na heel wat zoekwerk op het internet en enkele informatieve bezoekjes in gespecialiseerde agentschappen besluiten we om onze 'expeditie' in te korten en in kleine stukjes op te splitsen. Dat is meteen wat goedkoper; het schildpaddeneiland moeten we schrappen wegens onbereikbaar duur: dit is geen hap uit ons budget maar een hele maaltijd ...
Het schema voor de volgende vier dagen ligt min of meer vast. We gebruiken Sandakan als uitvalsbasis, niet ideaal maar het is een oplossing. Morgen laten we ons naar het Orang-Utan rehabilitatiecentrum in Sepilok rijden. Dit is - naast Bukit Lawang in Sumatra - één van de weinige veilige oorden waar onze vrienden Orang Utans nog verblijven. We boeken een chalet in het woud voor een nacht.
We keren de volgende dag terug naar Sandakan om vervolgens het ongerepte donkere woud en het dierenleven aan de Sungai Kinabatangan-rivier te verkennen in de omgeving van het dorp Sukau. Het heeft de afgelopen weken hard geregend en de rivier zou nu erg hoog staan. We zullen dus zeker krokodillen en andere watergriezels ontmoeten.
We keren nadien weer terug naar Sandakan en plannen dan de rest van onze reis in Sabah.

Geen opmerkingen: