maandag 1 oktober 2007

01.10.2007: dag 77: Palolem


Het leven aan het strand begint zijn routine te krijgen. Om halft acht zijn de ouders wakker en wordt het zand uit het huis en terras geborsteld, de muskietenspiraaltjes worden aangestoken om de aanwezige muggen uit de kamers te verjagen.
Ons huis staat vlak aan het strand; bij vloed komt het water tot op vijftig meter van het terras: echt tsunamiproof is onze locatie dus niet maar des te romantischer met het geruis van de branding dag en nacht in de oren.
In de strandstoel en met een boek genieten we des te meer van de eerste uren in de koele ochtend.
Rond negen uur beginnen de drie jeugdige slaapkoppen zich eindelijk te roeren onder de muskietennetten. Onze eerste fysieke inspanningen beperken zich tot een wandeling langs het strand naar ons vast ontbijtrestaurant, waar ze ons ondertussen kennen. De standaard breakfastset bestaat uit vers fruitsap, eieren, toast, havermoutpap en koffie, net voldoende om de voormiddag door te komen ...
Tot in de vroege namiddag wordt er wat gestudeerd en de weg naar het lunchrestaurant is slechts enkele tientallen meters. Viscurry of simpele rijstgerechten zijn de klassieke mogelijkheden op het menu.
Lezen, zwemmen in zee of een wandelingetje naar het eiland of lagune vullen de rest van de namiddag. Vreemd hoe een verblijf aan een strand je erg snel lui doet worden: een wandelingetje bij eb wordt snel als inspannend beschouwd; en wij willen volgende maand een bergtocht in de Himalaja ondernemen ...
Als de zon achter de horizon verdwijnt en de avondlijke activiteiten beginnen: koude douche, beschermende avondkledij, lotion tegen de muggen, muggenspiraaltjes aansteken in de kamers en een kleine avondmaaltijd van naan - vers gebakken platte broden met kaas - of pannenkoeken in allerlei variaties.
Het hoogtepunt van de avond is voor Ruben en Sander het dagelijkse bezoek aan het internetcafe. Gezien het tijdsverschil met Belgie kan Ruben zijn favoriete computerspel nu pas spelen als zijn vrienden thuis ook online zijn.
De duisternis treedt snel in en om acht uur is het overal pikdonker, restaurantje op het strand sluiten een uurtje later en ander avondlijk vertier is er niet in Palolem. De avonden zijn kort en de meeste memsen trekken zich terug op hun terrasjes of kamers: morgen wordt weer een inspannende dag ...

Geen opmerkingen: