donderdag 4 oktober 2007

04.10.2007: dag 80: Palolem-Panaji


Via Margao, een nijdig hyperkinetisch stadje nemen we de shuttlebus naar de hoofdstad van de kleinste staat van India.
In vergelijking met andere steden is Panaji of Panjim in een soort van comateuze toestand: een rustige Portugees aandoende stad met klassieke Portugese geplaveide koloniale straatjes en dito huizen met rode pannendaken, ballustrades in smeedwerk en balkonnetjes in blauwe en witte kleuren, en natuurlijk de barokke kerken, eveneens in blauwwit. Opmerkelijk zijn de vele wineshops. Bier, wijn en streke dranken vloeien rijkelijk in Goa, een traditie die van de Portugezen werd overgenomen. Het katholieke Goa heeft en speciaal statuut in India om alcoholische dranken vrij te verkopen, iets dat elders in het land niet toegestaan is wegens taboe voor de hindoe's.
Onderdak vinden we in een oude Portugese villa 'Republica'. We hebben de indruk eerder ergens in Brazilie of Mexico rond te lopen: tussen de Indiers lopen inderdaad vele mensen van Portugese origine.
Tijd voor de lang verwachte shopping: we hebben dringend een nieuw fototoestel nodig. Gespecialiseerde winkels zijn dun gezaaid; veel vertrouwen hebben we echter niet in de speelgoedwinkels die naast plastieken vliegtuigjes en beertjes eveneens fotocamera's verkopen. We vinden uiteindelijk een fotozaak die merktoestellen verkoopt: een spiksplinternieuwe Sony met alles erop en eraan voor een prijs die vergelijkbaar is met thuis. Wee diegene die hier zelfs nog maar ongevraagd durft naar te kijken ... Sander en Ruben zitten op hete kolen: voor hen zoeken we twee game-boys en bijbehorende spellen. Muziekspelers moeten nog even wachten. Ook dat zit in de etalage. Zes games moeten hen zoet houden tijdens de lange treinrit van morgennacht. Vier spelletjes moeten we 's avonds alweer terugbrengen wegens niet goed werken en na aandringen en dreigen krijgen we ons geld terug; wat een gedoe ... de dingen kwijtspelen, nieuwe kopen, terugbrengen ... miserie, miserie ...

1 opmerking:

Anoniem zei

Panaji, dat heb ik in het weekend nog in een film gezien..the Bourne supremacy begint hier.
Jasmien kijk maar uit misschien is Matt Damon nog daar... de moeite zou ik zeggen als ik 20 jaar jonger was.
Hij verbleef daar in een paradijselijke koloniale villa, net zoals jullie, helden !
Veel groeten, ria