donderdag 11 oktober 2007

11.10.2007: dag 87: Udaipur


We hebben heerlijk geslapen in onze koninklijke kamers. Een prinselijk ontbijt op het terras met zicht op het meer en het paleis van de maharadja is een prima begin van de dag. Het weer is ideaal: ’s nachts koel en overdag warm, zonnig en droog.
De enige valse noot echter is de muziekspeler van Jasmien die niet aan de verwachtingen voldoet. De aankoopsom wordt na veel aandringen terugbetaald en zo zitten we weer zonder muziek ...
Het grote City Palace beantwoordt aan alle cliché’s van het sprookjespaleis en de weelde en het artistiek gevoel van de maharadja’s van Rajastan. Het paleis is een verzameling gebouwen voorzien van balkons, terrassen, binnenplaatsen versierd met porceleinen tegels en glazen mozaïeken van pauwen, galerijen met gedraaide pilaren, torentjes met koepels en baldakijnen van stenen kantwerk. Erkers met raampjes in gekleurde glastegels, vloeren en trappen in wit en zwart marmer, delicate miniatuurschilderingen met taferelen van heroïsche veldslagen en portretten. Invallend daglicht doet de spiegelkamers schitteren in alle kleuren, toegangsdeuren met ivoren inlegwerk leiden naar de vertrekken van de bewoners van toen waaronder de badkamer en de toiletstoel van de maharadja.
Het was ooit de gewoonte dat de maharadja zich liet wegen onder de marmeren toegangspoort en zijn gewicht in goudstukken liet uitdelen aan zijn onderdanen. De bevolking was dus steeds bezorgd om de gezondheid en vooral het gewicht van hun geliefde vorst.
Restaurants zijn er in overvloed in Udaipur en de locatie is telkens prachtig met zicht op het Picholameer en het paleizencomplex. Aan de ghats of trappen aan het water staan enkele hindoetempels en doen vrouwen de was. Het vuil wordt uit de kleren geranseld en de slagen klinken honderden meters ver.
Tijdens het avondeten kijken we op het dakterras naar de film “Octopussy”: een passende afsluiter met scènes op locaties die we vandaag hebben bezocht.
Veel verschil is er eigenlijk niet tussen de scene met de achtervolgende motorriksja's en het dagelijks vekeer vandaag in de straatjes van Udaipur ...

Geen opmerkingen: