vrijdag 26 oktober 2007

26.10.2007: dag 102: Pushkar




Ruben en Sander zijn deze morgen slecht gezind: een groot deel van hun nachtrust werd verknoeid door een onophoudelijk geklingel van belletjes, trommelgeroffel en gezangen in de tempel vlak bij de slaapkamer met een climax in de ochtenduren toen de fanfare erbij bijgehaald werd. Muziek verzacht de zeden niet altijd en India en zijn bizarre ‘gebruiken’ moeten het weer ontgelden ...
Een koppel, omhangen met tientallen oranje, rode en gele bloemenkransen en hun tientallen familieleden, begeleid door een muziekgroepje, bezoeken de gebedshuizen en delen geld uit aan omstaanders.
Naast de bizarre Indische sadu’s is Pushkar, samen met Goa en Kathmandu, een centrum van allerlei westerse kwieten die hier op het einde van de zestiger jaren, in volle flower powertijd, toen India hip was en de Bagwan de Beatles inspireerde, zijn blijven hangen en deel zijn gaan uitmaken van de Indische scène. Een aantal verplaatst zich op prachtige oldtimermotoren van het type Harley Davidson of het legendarische Indische model Bullet Enfield of de Royal Enfield: schitterend blinkende met het nodige chroomwerk voorziene motoren met lintjes aan de handvatten en een lage zit met schapenvel. Het archetype is de kalende late vijftiger met grijze wapperende haren of bijeengebonden in een staartje met rode hoofddoek, bandje of slobberhoed met buttons, imposante baard en snor, sigaret in de mondhoek en op de neus een donker John Lennonbrilletje. Deze getaande easy riders dragen een afgeschoten en gescheurde spijkerbroek met een barokke riem, een vaal, mouwloos gerafeld shirt en lederen gilet zodat hun tatoeages op armen en schouders goed zichtbaar zijn en aan de voeten stoere cowboylaarzen met ijzeren punten. Op hun mp3-player staat gegarandeerd Jimmy Hendrix en Jannis Joplin. Zij passen perfect in deze omgeving en zijn dan ook net zo fotogeniek als Baba of Guru.
In onze rugzakken steken wat spullen die we de afgelopen maanden nog niet aangeraakt hebben. In het postkantoor worden onder andere een toetsenbord (!), enkele snorkels (niet echt noodzakelijk in de Himalaja) en wat boeken die Sander dierbaar zijn, naar huis verzonden.
We mijmeren nog wat na bij onze laatste zonsondergang in Pushkar want morgenvroeg vertrekken we naar Jaipur of de Pink City, de hoofdstad van Rajastan.
Op de foto's: onze favoriete bedelaar op wieltjes, Easy Rider en Indische zomermode

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ik begin verslaafd te worden, zoals een omaatje aatn thuis, om half zes : steegen -time op mijn computerbuis
ria

Anoniem zei

Mooie foto Jasmien!

Leen