zaterdag 29 september 2007

29.09.2007: dag 75: Palolem


Iedere avond zit onder een zwarte paraplu op een plastic tuinstoel een man die de hele nacht de wacht houdt voor de rij strandhuisjes. Hij moet eventuele dieven of ongenode gasten tegenhouden. Naast hem ligt een ferme stok. We maken een praatje; De eigenaar betaalt hem anderhalve euro per nacht: geen weekends, geen vakantie, iedere dag present zijn en niet zeuren, er zijn genoeg kandidaten. Om zes uur in de ochtend als het licht wordt is de stoel leeg. De nachtwaker is naar huis om te slapen.
Ook de beheerder van de huisjes heeft eenzelfde loon: zeven dagen op zeven en zonder verlof aanwezig zijn om de toeristen te herbergen, kamers schoonmaken en de huur innen. De mensen die dit soort werk hebben horen bij de gelukkigen, hun loon is net voldoende voor twee rijstmaaltijden per dag; overschot is er amper en van sparen is er geen sprake; men leeft van dag tot dag en hopelijk blijf je gezond.
Sander heeft een slecht bed getroffen. Zijn rug staat vol met rode stippen: nuggenbeten zo lijkt het maar we slapen allen onder een muskietennet. Bij nader toezien blijken het beten van bedluizen te zijn. Het jeukt verschrikkelijk, maar het verder kan het geen kwaad. Deze kleine platte keverachtige beestjes komen in het donker uit de houtspleten van het bed en bijten zonder dat je er erg in hebt. De jeuk volgt pas na enkele uren. Met een spray roeien we de rotbeestjes uit.
Een harde knal doet ons wakker schieten: ergens valt een kokosnoot dwars door een pannendak.
Zelfs de nachten zijn spannend in India ...
Sander wordt vandaag wel erg geviseerd door het lot. Een krab zet zijn scharen in een van zijn tenen met een pijnlijke snee als gevolg. Gedaan met de waterpret voor enkele dagen.
Gelet op de politieke situatie in Nepal is het op dit moment niet aan te raden om overland door de zuidelijke terrai te reizen. We zijn niet de enigen die dit denken als we informeren naar een vlucht van Varanasi naar Kathmandu. Bijna alle plaatsen zijn volgeboekt voor de maand november. Er zijn nog een aantal zetels bij Indian Airlines op 4 november beschikbaar. We moeten dus snel zijn: de vlucht wordt vandaag gereserveerd.
Het is weekend: vandaag lopen er vele Indische dagtoeristen op het strand: gezinnen met kinderen en met de frigobox in de hand.
Gelukig schijnt de zon schijnt vandaag en het plaatje voor ons oogt opnieuw idyllisch maar om met de woorden van Ruben te eindigen: "It's a nice sea but we have no pc".

1 opmerking:

Anoniem zei

Dikke pech jongens. Pik er eentje terug van die Indiers.