donderdag 20 september 2007

20.09.2007: dag 66: Mysore-Hassan


We moeten stilaan wat noordelijker gaan opschuiven, want we blijven in de punt van India hangen. Met de trein is het slechts twee en een half uur verder naar Hassan. De wagons tweede klas met harde banken zitten vol. Koffieverkopers en bedelaars, oude magere mannen en vrouwen met uitgestoken handen komen regelmatig langs.
We rijden door een vruchtbaar land met lichtgroene rijstvelden. De rijst is nog niet lang geleden geplant en staat onder water. Boeren waden door de modder om onkruid te verwijderen. De paddi’s zijn van de andere velden gescheiden met aarden dijkjes. Hier groeit er maïs, watermeloen en tapioca. Kokospalmen en mangobomen schermen de gewassen af tegen de zon.
’s Middags komen we aan in het nette station van Hassan: een lawaaierige stad met druk verkeer. Met twee motorriksja’s rijden we naar het centrum van waar alle hotels volgeboekt blijken. Het feest van Ganesj brengt veel mensen op de been. Na wat zoeken vinden we gelukkig nog plaats in een ‘deluxe familycottage’: een heel huis met twee slaapkamers, living, badkamer met warm water en zithoek met tv.
Iedereen is vandaag nogal moe; de vorige nacht hebben we slecht geslapen. Sander en ik zijn wat verkouden we voelen ons koortsig. We besluiten dan maar om de rest van de dag te genieten van ons onverwachte luxeonderkomen.
De immer actieve Kristien is ondertussen naar het postkantoor, het busstation en de markt geweest, heeft nog tijd om onze slaaplakens uit te wassen, en ze heeft eindelijk een beautysaloon met kapster gevonden!
Dameskapsalons zijn erg dun gezaaid omdat een haarsnit geen alledaagse vraag is: Indische vrouwen zijn fier op hun glanzende gitzwarte haren die ze eenvoudig bijeenbinden in een vlecht op de rug, waarop versgeurende jasmijnslingertjes worden gespeld. Na veel uitleg en gebarentaal heeft het meisje het begrepen. Terwijl ze de schaar hanteert staat een groepje meisjes giechelend toe te kijken, tips te geven en bewonderende commentaar te leveren op de mooie blanke huid en de ongewone bruine haarkleur. Het resultaat is van die aard dat Jasmien morgen ook de gok wil wagen.
Een rustige avond in onze salon besluit de dag.

Geen opmerkingen: