vrijdag 28 september 2007

28.09.2007: dag 74: Palolem


Vannacht is het beginnen regenen en het heeft niet meer opgehouden tot in de late namiddag. Dikke warme druppels die met bakken uit de donkere lucht vallen.
Kristien heeft het bed verder van de muur geschoven omdat het pannendak het watergeweld niet meer aankon. De jungle achter ons ligt in een grijze regensluier. We zitten, samen met de meeste vakantiegangers en de vissers ietwat mistroostig op onze terrasjes te wachten op betere tijden en speuren naar opklaringen of ontbijten tot de middag onder het zinken dak van het restaurantje.
Alleen de strandkoeien en een groepje honden storen zich niet aan het hondenweer: zij hebben het strand voor zich alleen. Brutale zwarte kraaien pikken de restjes op van de papaya die we net van een fruitleurder kochten.
De lokale bevolking vindt het natte weer uitzonderlijk: de moesson zou voorbij moeten zijn, maar ook in deze streken weet de natuur zijn normale ritme niet terug te vinden: een wereldwijd fenomeen. De boeren zien hun rijstoogst op het veld verrotten als het slechte weer aanhoudt.
Gelukkig hebben we onze boeken nog die ons bezighouden en de twee bookshops in de enige straat van Palolem zijn goedgevuld met lectuur. Jasmien, Sander en Ruben hebben vandaag geen reden om hun studie uit te stellen.
In de late namiddag klaart het op en na een duik in de golven zien we nog net de zon vooraleer ze weer onder gaat achter het groene eilandje voor de kust. Alle nattigheid verdampt snel, maar het vochtgehalte in de lucht stijgt spectaculair en alles voelt klam en warm aan.
Hopelijk valt de elektriciteit deze nacht niet uit zodat we tenminste op de koelte van de ventilator kunnen rekenen.

Geen opmerkingen: