vrijdag 3 augustus 2007

01.08.2007: dag 16: Hama-Palmyra


De bus naar Palmyra vertrekt pas op het middaguur; we hebben dus tijd om Sander en Ruben naar de kapper te sturen. Coiffeur Abdel gaat de klus klaren. Enkele aanwijzingen en de voorbeeldfoto op de studentenkaart moeten voldoende zijn om het gewenste kapsel te krijgen. Het resultaat is volgens de jongens niet hetgeen ze verwacht hebben. Abdel is gewoon om piekfijn getrimde Syrische kopjes te knippen. Hetgeen hij aflevert zijn nu twee verschillende versies van Jommeke.
De jongens zijn woedend en verwijten alle Syrische kappers, vervolgens alle Syriërs en meteen alle Arabieren voor hopeloze incompetente klunzen en hansworsten. Onze opbeurende opmerkingen dat het nu lekker koel aanvoelt, dat haren toch weer groeien en dat deze kapsels hier in de mode zijn kunnen ze niet troosten. Dit komt vandaag niet meer goed …
Een busrit van drie uren brengt ons via een kaarsrechte asfaltweg door de woestijn richting Bagdad en een juiste afslag naar links tot Tadmor of Palmyra, zoals onder de Romeinen bekend stond.
Passagiers ontvangen een klein gebedenboekje voor onderweg. Mannen naast mannen en vrouwen naast vrouwen, net zoals in het postkantoor: aparte loketten voor de twee geslachten.
Als we uit de bus stappen slaat de hitte iedereen tilt: slechts 45 graden in de schaduw. Hoeveel dat in de zon is willen we niet weten. De inwoners vinden het vandaag minder heet dan de voorgaande dagen, toen was het 50 graden in de schaduw!
We nemen intrek in hotel Citadel, vlak bij de ruïnestad.
Geen stroom in heel Syrië, dus geen ventilatoren, geen airco, niks … alleen een verschroeiende zon en een loodzware hete wind: geen enkele plaats die iets koelte brengt. Wat een ellende!
De Romeinse ruïnes liggen in al hun grootsheid voor onze neus maar lijken door de hitte onbereikbaar ver.
Er lopen hier nochtans erg veel toeristen rond waaronder een Vlaamse groep die met Joker een rondrit maakt door Syrië en Jordanië.
De enige behoefte die je hier hebt is drinken en nog eens drinken, liters en nog eens liters water. Gelukkig is hieraan geen tekort.
’s Avonds koelt het een klein beetje af. De hete wind is nu slechts warm geworden. Zonder stroom is het overal in het stadje donker, op kaarslichten, gaslampen en de koplampen van de auto’s na. Restaurants en hotelkamers blijven binnen echter verstikkend warm.
Na de verwonderde vraag van de hotelbaas “In your country, do you have the light all night?”
waardeer je weer de vanzelfsprekendheid van de druk op de knop …
… Midden in de nacht springt onverwacht de airco aan … HEERLIJK !

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik zie met vreugde dat dat ik nu eindelijk deftige, mooi korter gewiekte kleinzonen heb.
Proficiat voor uw moed en uithoudingsvermogen in deze grote operatie!!!
Ik kijk nu bij Kobe en die typt deze reactie voor mij. Met zijn hulp heb ik deze foto' s in het groot gezien.
Mammie