zondag 19 augustus 2007

19.08.2007. dag 34. Saint Katharina - Cairo


Na gisterenavond in het pikkedonker via het kamelenpad aan de voet van het klooster te zijn teruggestrompeld en wat hulp van Mozes die regelde dat er nog een auto terug naar ons kamp was, moeten we alweer om 5 uur in de ochtend paraat zijn voor de enige bus van de dag naar de Egyptische hoofdstad, een rit van minstens 8 uren. Voor ontbijt is er geen tijd.
We treffen 2 Fransen en 2 Britten, en met negen is het makkelijk en sneller om privevervoer te regelen; een minibus doet er slechts 6 uren over, en weg zijn we in de spinternieuze airo-Toyotaminibus. Na de chauffeur op de elementaire verkeersregels te hebben gewezen zoals rechts rijden, niet inhalen als er tegenliggers zijn, niet sneller dan 100 waar maar 50 mag enz.
De weg volgt nu de kust; een lange saaie asfaltbaan met aan de rechterkant de woestijn en links de Golf van Suez met in de verte containerschepen op weg naar het Suezkanaal en olieboorplatforms. Als we Suez en het kanaal naderen lijkt het alsof de schepen door het woestijnzand varen. Na de tunnel onder het kanaal is het nog een uur tot Cairo, de grootste stad stad van Afrika, overdag zowat 15 miljoen inwoners groot en die in een van uitlaatgassen vergeven stad proberen te overleven.
Na nog even te zijn afgezet door een taxi en wat verkeerd heen en weer rijden ko;en we aan in ons hemeltje, hotel Meramees in het hartje downtown Cairo. Geloofd en geprezen als het beste pension van Afrika. Op de vijfde verdieping van een statig Victoriaans gebouw zijn er enkele kraaknette kamers; we hebben dit pension 3 maanden eerder geboekt; het zit er altijd vol. Voor 2 euro per persoon inclusief ontbijt logeer je in een lokatie waar je thuis minstens het tienvoud voor betaalt. Alle bezienswaardigheden en het Egyptisch museum zijn vlak in de buurt.
Hoog tijd voor de primaire behoeften. Voedsel in welke vorm dan ook. we hebben gisterenavond niet veel over de tand gekregen; alle restaurants waren dicht wegens te laat van de berg en ook deze morgen was er geen winkel open.
Een Mc Donalds om de hoek is het bewijs dat er een god bestaat, en soms is een hamburger een hoogst culinaire ervaring. Sander doet niet mee. Hij is als een blok op bed in slaap gevallen en hij ligt al uren in dezelfde houding.
Ruben en Jasmien hebben nieuwe schoenen nodig; zij shoppen met Kristien in de buurt.
Vanavond vroeg naar bed want morgen brengen we een bezoek aan de piramiden.

vervolgt ...

Geen opmerkingen: