donderdag 9 augustus 2007

09.08.2007: dag 24: Jeruzalem-Petra


Het is maar een woord of ruim een halve dag verder van de mooiste en meest omstreden stad van het Midden-Oosten naar één van de antieke wereldwonderen: Petra in Jordanië.
Ons kort intermezzo is Israël zit er op. Via de Negevwoestijn rijdt de bus in 4 uren tot Eilat, de mondaine badstad in het zuiden van het land. Not our cup of tea en vlak voor Eilat stappen we uit, want we moeten via de afslag naar de Yitzak Rabin Borderpost om in Aqaba te geraken. Maar eerst nog wat lijden: een kwartier met de rugzakken door de blakende zon over het asfalt tot de exitpost uit Israël. We zijn in tegenstelling tot de chaos aan de Allenbybridge, enkele dagen geleden de enigen die hier oversteken naar Jordanië. We krijgen een splinternieuw en gratis visum omdat er geen Israëlische stempels in ons paspoort staan – hebben wij dat fijn geregeld - en binnen enkele minuten staan we opnieuw op Jordaanse grond naast de wapperende vlag en koning Hoessein die ons weer welkom heet.
Nu nog enkele kilometers tot Aqaba. De enige twee taxi’s aan de overzijde zitten ons gruwelijk in onze zakken; er is geen keuze en dat weten de boeven goed: afdokken of verder te voet in de zon; we hebben het begrepen …
Een minibusje staat al klaar voor de volgende 90 km, en we rijden helemaal terug maar dan aan de Jordaanse kant van de grens tot Ma’an, en dan nog eens verder met een taxi tot Wadi Musa, het dorp aan de site van Petra. In hotel Musa Spring wacht men ons al op: handig zo reserveren via Hostelworld. Een lelijk kaal kamertje met vier bedden maar met TV en één matras op het dak want er is geen plaats meer in de herberg. Maar dat is niet erg, we zijn in Petra!
De hotelbaas rijdt ons nog even naar het dorp waar we op de markt en winkeltjes wat brood, kaas en fruit inslaan voor de volgende dagen.
Einde van een lange dag … en nu kip eten en TV kijken. Vandaag staat er Patriot Games op JordanTV geprogrammerd.
Morgen fris op want dat wordt (weeral) één van de hoogdagen van de reis, Harrisson Ford in de Raiders of the lost Ark achterna…

Geen opmerkingen: