woensdag 15 augustus 2007

15.08.2007: dag 30: Dahab: Blue Hole


Een Engels ontbijt met alles erop en eraan moet ons fit houden voor het grootste deel van de dag.
Een half uurtje ten noorden van Dahab is er een onderwaterfenomeen dat duikers van heinde en verre aantrekt. Vlak aan de kust is er een ongeveer 100 meter breed cirkelvormig gat in het rif met een diepte van zowat 200 meter.
Blue Hole heeft zijn naam niet gestolen: het gat oogt duizelingwekkend en even is het een heel akelig gevoel als je daar bij de eerste plons zo plots mee geconfronteerd wordt en erover zwemt. Na een tijdje went het en verlies je elk tijdsbesef, zo druk ben je bezig met het ontdekken van al dat moois. De randen en de wand zijn wonderbaarlijk: koralen in allerlei vormen en bijbehorend zeeaquarium met vissen in felle fluoricerende kleuren.
Het is een prachtig zicht als je de kinderen onder je ziet duiken met als achtergrond de koralentuin. Dikke luchtbellen bubbelen naar de oppervlakte: veel dieper in het gat en nog net zichtbaar zwemmen scholen diepzeeduikers.
Aan het strand bevinden zich met doeken overdekte schuilplaatsen voor de zon. Op kussens kun je bij een koud drankje wat bekomen van de inspanningen. De tien liter meegebracht water zijn niet echt nodig; we zijn nog gewoon om woestijnvoorzorgen te nemen.
Na enkele uren is het wel goed geweest en is een douche in het hotel het op één na beste moment van de dag, want het water is in de Rode Zee bijzonder zout.
Vanavond naar de Blue Moon, en bij kaarslicht aan het strand een heerlijke pizza.

1 opmerking:

Anoniem zei

Sander Ö
Zijn u haren geknipt Ö
die ware zo sjikk Ö
.x grtzz Eliine