dinsdag 31 juli 2007

31.07.2007: dag 15: Hama: Crac des chevaliers


Vandaag staat een hoogtepunt van middeleeuwse militaire architectuur op het menu: de Crac des Chevaliers of de grootste en nog volledig intacte kruisvaarderburcht ter wereld. Deze ligt een honderdtal kilometers ten zuiden van Hama, zodat er we er een daguitstapje van kunnen maken.
Vergezeld door twee Japanners en een Fransman vertrekken we om negen uur en via de autosnelweg zijn we al vlug aan de voet van de massieve burcht die al van in de verte boven de heuvels het landschap domineert. Degenen die deze burcht in handen hadden, controleerden meteen het volledige grondgebied vanaf de Middellandse Zee en Libanon tot ver in Syrië.
Het is het perfecte voorbeeld van een middeleeuws fort: gigantische buitenmuren met verdedigingstorens, een diepe slotgracht en een dertig meter hoge wal waarachter de eigenlijke burcht staat. Alles in nog een toestand alsof de verdedigers gisteren zijn vertrokken. Vooral Ruben en Sander zijn deze keer echt onder de indruk. Via een systeem van duistere gangen met schietgaten, gewelfde vertrekken en torens verkennen we de ganse burcht.
Het is hier boven op de heuvels heerlijk koel door de invloed van de winden die vanaf de Middellandse zee tot hier geraken.
Bijna al onze kleren zijn vuil. Namiddag tijd voor een gigantische was, deze keer is het mijn beurt of dit karwei op grootmoeders wijze te klaren.
Na afloop is je gewicht meteen met een kilo gereduceerd.
De bus voor morgen naar het oude Palmyra - de verst gelegen Romeinse stad in het Oosten - is geboekt. Onze Franse medereiziger die er gisteren vandaan kwam wist ons te melden dat de temperatuur daar nog een vijftal graden hoger ligt. We halen dan net de kaap van de vijftig graden in de schaduw. We kijken er al naar uit …

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Kraks!

Van gesluierde schonen en imposante molens op hete voeten naar bazars, burchten... jullie leven intens, zoals dat alleen de rasechte wereldreizigers dat kunnen en willen! Ik lees met interesse jullie reisimpressies en avonturen...
Mooie foto van Chavalier Sanderius Longinus met gezelschap in zijn voortuin...
Houd het hoofd koel, de rest is genieten!
An

Anoniem zei

Al enkele dagen geen nieuws meer te lezen van jullie. Die Moren hebben jullie zeker in de vergeetput van het Crac des Chevaliers gekieperd?! Ok, we komen jullie bevrijden! Onze paarden worden al gezadeld! Hou vol! ... We zijn er tegen de Kerst!
An(na) Moskoviana