zaterdag 17 mei 2008

17.05.2008: dag 307: Cortez - Canyon de Chelly








Voor alle zekerheid plaatsen we onze eigen tent onder het canvas van de tipi; de Indiaanse spreuk 'beter warm onder twee zeilen dan koud onder ééntje' kunnen we maar beter ter harte nemen.
De volkswijsheid bewijst opnieuw haar waarde: we slapen behoorlijk comfortabel op ons matje en de koude raakt ons nauwelijks in het rond van de tipi. Een ochtendvuurtje is echter wel noodzakelijk, maar daar doet de vermelde spreuk dan ook geen uitspraak over.
We doen de tank nog eens vol; de prijs van benzine stijgt ook spectaculair in de VS en dat is een hoofdpunt van het nieuws; als men aan de benzineprijs en bijgevolg de bewegingsvrijheid raakt, is het vredesproces in het Midden-Oosten of de aardbeving in China een detail in de berichtgeving.
De weg loopt kaarsrecht en schier eindeloos door het bruine land. Dit deel van de Southwest is enorm eenzaam en bijna onbevolkt. Iedere twintig of dertig mijl passeren we armoedig uitziende nederzettingen in een halfwoestijn bestaande uit een verzameling van kleine huisjes, stacarvans of kampeerwagens met op de erven verroeste auto's, landbouwmachines en houtopslag. Cowboys te paard rijden in galop langs de draden afsluitingen van de uitgestrekte ranches.
Chinle is de eindbestemming voor vandaag: een stoffig kruispunt met de traditionele fastfoodrestarants, een handvol motels, een supermarkt, garages met tweedehandsauto's, benzinestations, een sheriff en wat verspreide woningen en stacaravans. Een paar mijl verderop is er een barst in de aarde: de canyon de Chelly: een kanjer van een breuk in het plateau. De beboste camping aan de voet van dit verschijnsel is gratis: 'first come first served', er is nog voldoende plaats en we stellen de tenten op in de zon. Er zijn propere toiletten, drinkwater maar geen douches. We brengen een bezoek aan 'Burger King' en onderwerpen de nieuwe 'Double Wopper Indiana Jones-burger' aan een smaaktest; frisdrank naar believen bij te vullen.
We houden het verder rustig en rijden langs de zuidrand van de canyon naar enkele spectaculaire uitzichtspunten. Ze zijn speciaal toegankelijk gemaakt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers; speciale parkings en nergens stoepen of belemmeringen en de paadjes zijn spiegelglad. Rangers houden een oogje in het zeil en de patrouillewagens zijn nooit veraf.
We houden even halt bij het begin van de afdaling tot de bodem van canyon naar een oude Hopi-nederzetting. Deze wandeling voorzien we overmorgen.
De douchezak met zonverwarmd water verleent weer goede diensten.
Vanavond eten we gezond ter compensatie van de Double Wopper: verse aardbeien, sla, appelsienen, bananen en krentenmik.
Het is zwoel en we zien de nacht met vertrouwen tegemoet mede gesterkt door het Indiaanse spreekwoord 'Is de avond even warm als je pipi, heb dan geen schrik voor een nachtje in de tipi' ...

Geen opmerkingen: