zondag 4 mei 2008

01.05.2008: dag 291: Beijing – San Francisco (bonusdag)




De landing in San Francisco verloopt perfect. Het is nog steeds 1 mei en de lokale tijd is half negen in de ochtend of ruim drie uur vroeger dan ons vertrek een volle dag geleden. We krijgen inderdaad een extra dag cadeau.
We zoeken het verhuurbedrijf Avis op. De auto staat klaar: een stoere Ford Explorer met zeven zitplaatsen, een groot bagageruim en een gevulde tank. Om stress op de Amerikaanse wegen te vermijden huren er we ook een gps bij. Sander, Ruben en Jasmien zijn enthousiast: hier hebben ze al maanden naar uitgekeken; Amerika is de droom die in eindelijk in vervulling gaat. Sander wil dikke Amerikanen zien en donuts eten, Ruben verwacht de beelden van grote steden herkennen die in vele films voorkomen en Jasmien kijkt vandaag al uit de de Golden Gate brug. Een beetje onwennig vertrekken we uit de luchthaven en rijden de brede snelweg op richting Golden Gate die we na enkele kilometers al oversteken. Aan de baai wacht de camping Kirby Cove, vlak aan het strand met zicht op de brug, De stem van de gps leidt ons feilloos naar de plaats van de camping tussen hoge cipressen en eucalyptusbomen en mooi gelegen aan de baai met het klassieke zicht op de Golden Gate en de skyline van San Fransisco op de achtergrond. Mountainbikers fietsen over de hellingen rond de baai en wandelaars volgen de paden tussen dennenbossen en lage taaie dwergdenneb in een jonggroen kleedje. Langs de weg zijn er verschillende uitzichtspunten en parking voor auto’s voor het ultieme zicht op de stad en de brug. Het lentezonnetje schijnt maar de nacht belooft koud te worden. Een paar rangers maaien gras en herstellen de paden na de winter. De grote zoemende hommels blijken colibries te zijn. Water om te wassen is echter nog niet voorradig en zelfs drinkwater is niet beschikbaar. De prijs van de staanplaatsen voor de tent moet wel volledig betaald worden. Geen service maar wel betalen: we zijn in de USA ...
Da’s natuurlijk een probleen als je zelfs je handen niet kunt wassen. In het hooggebergte van de Himalaja of de Tijgerspronkloof in China kun je zelfs douchen met warm water. Het rijkste land ter wereld kan zelfs geen kraantje aanbieden. Sausolito is de enige plaats in de buurt waar er drinkwater te koop is. Het is enige tijd zoeken vooraleer we in dit dure poppenstadje aan het water een winkel vinden waar water te koop is. Twee jerrycans drinkwater moeten ons voorlopig verder helpen. Nu ben je in het meest gesofisticeerde land in de wereld en moet je met de auto bijna een uur lang op zoek naar water alsof het een zeldzaam goedje is. We bezitten nog een gasvuur en behelpen ons voorlopig met brood en beleg, een gallon melk en een sixpack Budweiser. De prijzen in de supermarkt liggen zeker twintig percent dan in België. Toegang tot internet is blijkbaar ook niet meer vanzelfsprekend; in de jeugdherberg in de buurt mogen we – tegen betaling - twintig minuten surfen om de camping van morgen in Yosemite te reserveren; in Azië is er overal internet beschikbaar en gewoonlijk betaal je voor deze service niks.
Het wordt kil als de zon laag staat; een kampvuurtje warmt ons een beetje op. We zijn de enige kampeerders. De paar jonge mensen die deze namiddag petanque speelden zijn met hun auto vertrokken. Ruben neemt een koude douche onder het kraantje van de container drinkwater; de anderen verkiezen de douche van vandaag over te slaan. Je wassen met duur en schaars drinkwater is niet netjes.
Een muisgrijs oorlogsschip vaart door de baai en aan onze camping voorbij; bestemming Irak?
Onze eerste kennismaking met Amerika is er eentje met bijzonder veel gemengde gevoelens; we hebben al wat heimwee naar China ...

Geen opmerkingen: