zaterdag 29 december 2007

29.12.2007: dag 166: Rangoon - Bangkok



29.12.2007: dag 166: Rangoon - Bangkok

Het hotelbusje brengt ons mooi op tijd naar de luchthaven van Rangoon. Onze vlucht met Air Asia van heeft in eerste instantie een vertraging van een half uur. Al vlug blijkt dat er meer aan de hand is: de inkomende vlucht uit Bangkok is na het opstijgen wegens technische problemen teruggekeerd naar de luchthaven van Bangkok. Een vervangtoestel zal de vlucht naar Rangoon uitvoeren, maar dat betekent een vertraging van vier uren.
’s Middags landt eindelijk de Boeing van Air Asia uit Bangkok. Na een half uur is iedereen ingecheckt; enkele monniken krijgen een voorkeursbehandeling en worden met de grootste eerbied behandeld. Het toestel is slechts voor een derde gevuld.
Na een korte vlucht landen we voor de tweede keer in de Thaise hoofdstad. Een massa volk schuift aan bij de immigratie; het is hoogseizoen en Thailand is tijdens de kerstvakantie een topbestemming voor Europeanen die de winter ontvluchten en Australiƫrs voor wie Thailand dichtbij is en een goedkope vakantie oplevert.
Jasmien, Ruben en Sander zijn blij: Bangkok ligt hen wel. De zwoele en moderne exotische hoofdstad biedt alles wat een mens kan wensen en na Myanmar kan alles alleen maar beter zijn: we zijn terug in de wereld. Eeuwenoude tempels staan in de schaduw van gigantische shoppingmalls, wolkenkrabbers rijzen omhoog naast wijken met houten huisjes in het groen en kanaaltjes, de futuristische skytrain glijdt hoog boven de stad die nooit slaapt.
Als we in de moderne aircotaxi geruisloos over gladde autowegen zoeven is Myanmar opeens heel ver weg.
De ervaring van een leven in onvrijheid, angst, willekeur en dictatuur, je mening niet mogen zeggen en het tekort aan de meest evidente zaken is voor onze kinderen echter een belangrijke ervaring geweest: vrijheid en democratie zijn niet vanzelfsprekend; mensen hebben er altijd moeten voor vechten.
We logeren opnieuw in ‘Peachy’ in de wijk Banglampu aan de Chao Prayarivier.
Ruben zit al na enkele minuten achter de computer; hij heeft wat achterstand in te halen.
De blog kan hier snel, zonder censuur en sabotagetrucs aangevuld worden.
’s Avonds proberen we de eetstalletjes op de stoepen waar de lekkerste snacks voor enkele euro’s de magen vullen.
Bangkok: ‘City of Angels’; je wil het nu graag geloven ...

Geen opmerkingen: