donderdag 20 december 2007

20.12.2007: dag 157: Kalaw - Nyaungshwe



Een twee uur durende rit over een weg die enkel nog uit putten, gaten en kuilen bestaat. Het heeft geen zin meer om ze te ontwijken; onze Toyota rijdt er niets ontziend gewoon door en overheen. Bijenkorven staan opgesteld langs de bloeiende velden gele sesambloemen. We houden even halt bij een grottencomplex waar pelgrims in de loop der eeuwen tientallen boeddhabeelden in een labyrint van gangen neerzetten. Als het weer vochtig is slaat condensatie neer op de gezichten van de stenen figuren wat de devotie voor de ‘zwetende’ boedda’s nog doet toenemen.
Nyaungshwe is een klein stadje aan de riviermonding en onze basis voor de volgende twee dagen; gelegen aan het Ile-meer is het een ideale plek voor een boottocht morgen en een fietstocht daarna op het platteland in de omgeving van het meer.
We logeren in een erg mooi teakhouten hotel in twee rustieke en kraaknette kamers. We zijn benieuwd of internet hier mogelijk is. Neen dus; vooral Ruben is teleurgesteld: de paranoide generaals controleren de enige provider van het land en blokkeren systematisch webmail en andere populaire sites. “Access denied” of “Violation of contract” verschijnt er telkens opnieuw in een rode balk op het scherm na het intypen van het adres van onze blogwebsite, yahoo of hotmail. We kunnen al sedert Rangoon geen blog meer publiceren, mail raadplegen of verzenden en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Je bent hier virtueel volledig afgesloten van de buitenwereld. We keren dus noodgedwongen terug naar de traditionele vorm van vermaak: een boek lezen bijvoorbeeld.
Het valt steeds meer op hoe vriendelijk, behulpzaam en nederig de mensen van dit ongelukkige land zijn. Geen moeite is teveel om het naar je zin te maken.
Vanavond na achten is het plots mogelijk om gebruik te maken van het internet; we profiteren van deze gelegenheid om de blogs van de afgelopen dagen te publiceren. De verbinding is te traag voor foto's; deze volgen later vanuit Bangkok.
E-mail blijft geblokkeerd.

3 opmerkingen:

Mark zei

Hallo Marc en familie. Ofschoon ik nu een beetje Thailand in huis heb, ben ik niet een beetje jaloers op jullie fantastische reis. Alvast mijn beste wensen voor het nieuwe jaar en nog veel genot en avonturen tijdens het tweede deel van jullie vakantie.

Anoniem zei

Goedemorgen,

EEn heel vrolijke en warme kerst voor jullie allemaal en maak van 2008 een zinvol jaar , vol veilige verrassingen, met mooie ontmoetingen en diepe ervaringen die jullie geesten en harten voor lange tijd mogen vullen.
Gert en Noora

Anoniem zei

Beste Marc en familie
We wensen jullie prettige eindejaarsfeesten en een gezond 2008.