vrijdag 28 december 2007

28.12.2007: dag 165: Pyay – Rangoon



We worden door de staf met een smile naar onze ontbijttafel geleid. Eitjes en toast staan klaar. Enkele bedienden vatten discreet post op de achtergrond in afwachting van onze orders. Met een buiging wordt de koffie ingeschonken. We worden er allemaal een beetje ongemakkelijk van ... We zijn dit soort vip-bediening niet gewoon.
De smilers wuiven ons aan de uitgang uit als we het laatste stuk naar Rangoon aanvatten. Joe belooft ons dat de weg tot de hoofdstad van een uitstekende kwaliteit is. We geloven er niks van.
En toch ... de eerstvolgende zes uren zoeven we geruisloos over een gladde weg, met hier en daar wat oplapwerk; kwestie van de chauffeurs alert te houden.
Het blijft opvallend hoe weinig personenauto’s in Myanmar rondrijden maar des te meer omgebouwde pickups die binnen tot de nok en boven op het dak gevuld zijn met passagiers, dozen, zakken, kippen en hier en daar een varkentje. De voertuigen wiegen vervaarlijk heen en weer in bochten en kuilen. Het aantal fietsers en fietstaxi’s zijn ontelbaar. Overladen vrachtwagens, opleggers, bussen, tractoren slalommen toeterend tussen het trage weggebruikers; de paardenkarren, ossenspans, voetgangers, loslopende honden, pluimvee en spelende kinderen. Je moet hier heel goed opletten!
Na enkele stops onderweg rijden we stilaan de hoofdstad binnen. Brede vierbaanswegen, luxehotels en de geordende chaos van iedere grootstad in Azië; alleen hier voel je hier een discipline die het leger aan zijn onderdanen oplegt.
Onze haven is opnieuw het “Moederlandhotel” waar onze kamers gereed staan.
We nemen afscheid van onze degelijke, betrouwbare en minzame Joe die de afgelopen twee weken een uitstekende chauffeur en gids is geweest en telkens paraat was als we hem nodig hadden. Hij zegt dat hij morgen de hele dag gaat uitslapen.
Morgenvroeg worden we met het hotelbusje naar de luchthaven gebracht; complementen van het hotel. We vliegen terug naar Bangkok en de relatieve vrijheid van Thailand. Velen in dit arme land benijden ons dat ...


foto's volgen; kan niet uploaden in Birma: verboden

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag allemaal, met google earth op de achtergrond heb ik met veel plezier jullie avonturen in het "land van de glimlach" gevolgd.
Mijn beste wensen voor iedereen , een jaar vol !
ria