donderdag 19 juni 2008

19.06.2008: dag 339: Aguas Calientes - Cusco



Overprijsde restaurants met matig eten en rekeningen die niet kloppen. Het devies van de handelaars is: ‘pluim de klanten nu het nog kan want ze blijven toch maar voor enkele uren’. Aguas Calientes is geen plaats om lang te blijven. De ‘Backpackerstrein’ van half tien naar Ollantaytambo is maar voor de helft gevuld. We rijden terug en volgen de stroom van de Urubamba. In het mini-stationnetje worden aankomende reizigers opgewacht door taxichauffeurs die woekerprijzen vragen voor de rit naar Cuzco. We lopen even verder naar het kleine busstation aan de markt, nemen plaats in het minibusje naar Urubamba alwaar we overstappen in de grote bus die rechtstreeks naar Cusco rijdt. Een beetje omslachtig, maar het levert een aardige besparing op na de afgelopen paar dagen en we hebben vandaag toch niets meer omhanden.
Aan de bushalte van het station in Cuzco smijt een man vanuit een rijdend busje een klets water in het gezicht van Kristien. Een beproefde Peruaanse tactiek: verwacht wordt dat de verbouwereerde persoon zijn handbagage even neerzet om het gezicht af te vegen zodat een medeplichtige - in dat kleine moment van onoplettendheid – er vliegensvlug met de bagage vandoor kan gaan. Kledij besmeuren met een vies goedje is een andere methode om je stil te doen staan. Een vriendelijke medemens wil je behulpzaam zijn, de bagage wordt heel even vergeten en verdwijnt in een oogwenk. We blijven bij de pinken en er gebeurt verder niets. Vlug met z’n allen in een taxi. Busstations zijn gevaarlijke plaatsen in Peru..
In Cusco is het opnieuw fiësta; de binnenstad is volledig afgesloten voor autoverkeer. Folkloregroepen bezetten het centrum. De meeste hotels zijn volgeboekt naar aanleiding van de feestelijkheden die nog tot het weekend zullen voortduren. Gelukkig reserveerden we eerder onze kamer in ‘pension Inka’ ver van het feestgewoel op de heuvel buiten het centrum.
Bij Sanders’ verkoudheid is nu een pijnlijke keelontsteking opgedoken; antibiotica moet soelaas bieden. Hij zoekt de rest van de namiddag het warme bed op.

Geen opmerkingen: