zondag 15 juni 2008

15.06.2006: dag 335: Cusco





<





Eindelijk terug fit! Ontbijten in het keukentje samen met de eignaar bij krakend verse pistolees en dampende koffie.
Twee wereldbeschavingen voor de prijs van één, dat is Cuzco: een Spaanse koloniale stad bovenop de fundamenten van de oude Incacultuur. Bijna iedere straat bevat resten van veertiende eeuwse Incamuren, bogen en doorgangen; de dikke grijze trapeziumvormige stenen passen precies in elkaar zonder gebruik van een spatje cement en dienen al eeuwenlang als onverwoestbaar fundament voor de kwetsbare Spaanse kathedraal, kerken, kloosters en villa’s. Eeuwenoude woningen zijn omgevormd tot eenvoudige restaurantjes of goedkope hotelletjes met ‘patine’ en zonder moderne faciliteiten: een hard bed in een koud kamertje. We zijn nog net op tijd voor de zondagsmis in de kathedraal van Cusco. Veel katholiek goud in de barokke zijkapellen. Toegang is nu nog gratis, straks moet je een ticketje kopen als je God wil raadplegen. In de andere kerken zijn de zondagsdiensten ook in volle gang en de zitbanken zijn allemaal bezet.
Het is vaderdag en fiësta in het centrum, het park en de zijstraten in de omgeving van de kathedraal, Het leger - in de vorm van een kakikleurig bataljon - bouwt een feestje met een parade begeleid door de fanfare, kleurrijke folkloregroepen en organisaties van verpleegsters tot studenten maken zich in latinosfeer klaar voor een uitbundig rondje op het plein. De sfeer is vrolijk en feestelijk in aanwezigheid van de burgemeester en hoogwaardigheidsbekleders die de stoet minzaam gadeslaan vanonder hun baldakijn gesponsord door ‘Cerveza Cristal’. De sfeer doet me aan een exotische film denken waarvan de titel mij ontsnapt; (in de kerktoren zat een sluipschutter ...)
We maken een wandeling naar de voornaamste plekjes, pleinen en onvermijdelijke religieuze gebouwen zonder een haarscheurtje intact gebleven, door de eeuwen heen dankzij de aarbevingbestendige fundamenten en steunmuren van de Inca’s en jammerlijk maar vakkundig door de Spanjaarden gesloopt voor ‘Het Nut Van Het Algemeen’. Families uit de omliggende dorpen komen naar het zondagse Cusco afgezakt, piekfijn en traditioneel gekleed: de mannen verbleken wat bij de ronde vrouwtjes in dikke kleurrijke wijde rokken in verschillende lagen, de zonnehoed op het hoofd.
Musea en andere antieke attracties bewaren we voor de volgende dagen als we ons morgen een ‘Algemeen Ticket’ kunnen aanschaffen dat toegang geeft tot alle bezienswaardigheden in en rond Cusco.
Vader kiest een fles Argentijnse wijn die straks gekraakt wordt als we vanop ons balkon ‘de zon zien ondergaan in Cusco ...’

Geen opmerkingen: