maandag 16 juni 2008

16.06.2008: dag 336: Cusco









We schaffen ons deze morgen een Algemeen Ticket aan dat toegang verleent tot de meeste niet-religieuze archeologische sites van de oude Inca´s. Gelukkig krijgen onze studenten een korting van vijftig percent op de overdreven hoge prijs. Toegang tot kerken en kloosters vereist een ander ´algemeen ticket´: dit is pure afzetterij; we bekijken de kerken wel aan de buitenkant.
We reserveren eveneens het treinticket naar Macchu Picchu. De enige verbinding naar dit archeologisch heiligdom is via de trein die de Peruaanse regering voor een prijsje van de hand deed aan een Brits-Chileense privé-onderneming die vandaag - zonder enige concurrentie - een schandalige prijs van zestig USD hanteert voor een ritje van anderhalf uur. Er is geen andere uitweg en we tellen aan het loket de dollars met tegenzin neer.
´Tambo Machay´, ´Puca Pucara´, ´Kenkko´ en ´Sacsayhuaman´: het Incarijk is door de Spanjaarden herleid tot massieve ruines van enkele meters hoge muren, de enige overblijfselen rond Cusco die nog een getuige zijn van het machtige rijk van de Inca´s. De stenen resten liggen in de heuvels in de directe omgeving van Cuzco.
Je hebt wel wat verbeelding en inlevingsvermogen nodig om de grootsheid van het rijk in te schatten. Een taxi rijdt de vallei uit en brengt ons naar het verste punt.
In ´Tambo Machay´ zijn enkele stenen terrassen bewaard: een ritueel reinigingsbekken dat nog steeds met het water van een bron wordt gevoed. Een paar minuten verder laten we ons rondleiden door een gids in ´Puca Pucara´ of de site waar de nobelen en toekomstige leiders van het rijk een gedegen opleiding kregen en mediteerden. Enkele trappen en wat muren met doorgangen en deurposten moeten ons hierbij helpen een beeld te vormen.
Een eindje verder bekijken we ´Kenkko´ of een hoop rotsen met enkele onderaardse stenen altaren in massieve rotswanden gehouwen. Hmm: waarschijnlijk interressant voor archeologen van het harde type maar voor de modale toerist, die we zijn, een nutteloos bezoek. De rondgrazende lama´s daarentegen vormen wel een mooi plaatje.
´Sacsayhuaman´ lost de verwachtingen tenslotte wel in: een reusachtige wand in drie verdiepingen die eruit ziet als een verdedigingswal van een fort. Onderzoekers hebben ondertussen andere meningen omtrent de betekenis van deze imposante stenen muren. De gigantische stenen blokken lijken gezaagd en passen perfect in elkaar als in een gigantische puzzel. Tussen de naden is er geen enkele begroeiing te vinden, terwijl er in de naden van later gerestaureerde delen intussen onkruid zichtbaar is.
Vier gaatjes in ons ticket en nog zes te gaan; we sparen ze voor de volgende dagen.
Cusco ligt beneden en we lopen de trapstraatjes omlaag tot in het oude centrum en bezoeken ons huisrestaurantje waar we net op tijd zijn voor een laat middagmenu.
Er zijn dan wel geen examens maar we lassen vandaag wat extra studeertijd in.

4 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Jaja, van examens weten we ondertussen alweer alles, ik stuur ook nog wat privé nieuws naar jullie mail adres

tot binnenkort zeker, jullie teller begint aardig naar 365 te gaan ! ( dat is uit jaloersheid dat ik dat zeg)

Ria