dinsdag 1 januari 2008

31.12.2007: dag 168: Bangkok



Bangkok is een geschikte stad om wat aan "onderhoud" aan lijf en leden uit te voeren. Zoals vorige maand Sander, brengen Jasmien en Kristien een bezoekje aan het ziekenhuis. Kristien sukkelt al weken een pijnlijke schouder en Jasmien heeft een soort schimmelinfectie aan een grote teen. Na vier uren wachten - het is ook hier oudejaar en de dokters werken op zondagsdienst - kunnen ze op consultatie. Zalfjes en pillen moeten soelaas brengen.
In de straten is men volop bezig met de voorbereidingen voor vanavond: eindejaar is een openluchtactiviteit met terrasjes, pubs, cafes en restaurants voorzien een bandje en op vele plekken staan podia klaar voor muziekoptredens: het lijkt een zomerfestival.
Grote winkels blijven vandaag en morgen dicht zodat de stad een beetje uitgestorven lijkt.
's Avonds is het overal gezellig en zomers druk. Westerse toeristen slenteren, met bierflesjes in de hand door de straten. Het is druk voor de eetstalletjes. Vooral de Thais zitten in groepjes samen en drinken vooral sterke dranken en cocktails. Deze worden gezamenlijk uit emmertjes met een rietje gedronken. Overal klinkt luide Thaise popmuziek. Op enkele grote schermen volgt met een eindejaarsshow: een megaoptreden met muziek en dans ergens in de stad.
Vlak voor onze kamer van ons guesthouse is er een 'beergarden' die nu volledig vol zit met luidruchtige Thaise feestvierders tussen kerstlichtjes en kleurrijke ballonnen. De zaak wordt uitgebaat door enkele 'ladyboys'een typisch Thais fenomeen: verklede of tot vrouw omgebouwde jonge mannen die meestal in horecazaken werken.
De kinderen hebben geen zin in eindejaarsfeesten: ze bekijken de film "Borat" op de laptop en met de nodige chips en knabbels brengen zij de laatste uren van 2007 door. Kristien en ik zitten een tijdje buiten tussen de Thaise fuivers met gin-tonic.
Lang duurt ons feesten niet; morgenvroeg om zes uur loopt de wekker af want we vertrekken op nieuwjaarsdag naar Cambodia.
Nog voor middernacht is iedereen moe en trekken we naar bed. We horen nog net het aftellen naar 2008 en een wat gejuich in de beergarden. Korte tijd nadien houdt ook hier de muziek en het lawaai op en wordt alles rustig. We horen nergens geknal van vuurwerk. Onze buren zijn nu waarschijnlijk bezig met de voorbereidingen van het culinaire eindejaar ...

Geen opmerkingen: