maandag 7 januari 2008

07.01.2008: dag 175: Kuala Lumpur




KL zoals Kuala Lumpur door haar inwoners wordt genoemd is een elegante tropische hoofdstad met - tot voor enkele jaren - een aantal records op haar naam: het hoogste gebouw en televisietoren ter wereld.
De Petronastorens kunnen we vandaag niet bekijken wegens gesloten op maandag. We beperken ons tot een rondwandeling in Little China met zijn vooroorlogse geel, groen en rood geverfde handelshuizen en winkeltjes met Chinese producten, het grote Merdekaplein met tal van koloniale en elegante hoogbouw in islamitische stijl, het oude Britse spoorwegstation uit 1913 en de hypermoderne moskee met blauw dak en een enorme spitse minaret. KL is geen bescheiden stadje en ze steekt haar ambitie niet weg. Wat rubber en olie al niet opbrengen als het verstandig wordt geinversteerd.
Voetgangers hebben het niet gemakkelijk in deze stad waar de auto primeert; brede banen, rotondes en viaducten maken het vermoeiend om ergens te geraken, en na een tijdje doen de voeten pijn en is de vochtige warmte vermoeiend. Gelukkig is MacDonalds of KFC nooit veraf.
's Avonds schitteren de twee Petronas-torens en de trots van de natie wat hoogmoedig boven alle andere gebouwen in een zee van licht. Petronas laat de wereld zien dat zij een grote oliemaatschappij is. Het zijn zonder twijfel de mooiste gebouwen uit de moderne geschiedenis: elegant, sierlijk en gewoon heel erg mooi.

Geen opmerkingen: