donderdag 3 januari 2008

03.01.2008: dag 171: Siem Riep: Angkor




We menen deze nacht ongewenste bezoekers te hebben in onze kamer. Onder de linoleum is een oude dubbele plankenvloer met gaten en spleten. Waarschijnlijk scharrelden er muizen of ratten onder het bed op zoek naar lekkers. Onze koekjes en wat mango's werden aan een touwtje opgehangen, maar de geur is blijkbaar voldoende of dit soort ongedierte aan te trekken.
We staan wat vroeger op voor de tweede dag in Angkor. Het is een uurtje fietsen in de koele ochtend tot Angkor Thom; we bezoeken de site met de starende gezichten een tweede keer. Zonder het bezoekerspasje geraak je nergens binnen; de controle aan de ingangen is streng. Overal in de buurt zijn er eetstalletjes en fruitverkopers; je hoeft nergens lang met een lege maag rond te lopen. Voor enkele dollars eet je rijst, groenten en wat kip of varkensvlees bij een grote pint koel Angkorbier natuurlijk.
Via enkele tempels en restanten van een paleis belanden we tussen de torens en ommuurde pleintjes en gangen van Ta Prohm. Terwijl alle monumenten van Angkor nauwkeurig worden gerestaureerd, blijft deze site volledig aan de jungle overgeleverd en de tempel van Ta Prom ziet er nog net zo uit als toen de eerste ontdekkers hem honderd jaar geleden aantroffen. Het hele complex is vervallen en verborgen in de schaduwen van gigantische bomen van meer dan honderd meter hoogte. De bomen en plantengroei dompelen de tempel constant in het halfduister. De verweerde muren hebben een lichtgroene kleur van de mossen die erop groeien. Maar het meest frappante zijn de wortelsystemen van de eeuwenoude bomen die de vervallen torens en muren als reusachtige slangen in een wurggreep hebben genomen. Ta Prohm herinnert ons aan de langzame en onstuitbare kracht van de jungle die het uiteindelijk haalt van alles wat de mens gecreeerd heeft.
Er zijn nog zoveel andere plaatsen die een kijkje waard zijn, maar we moeten onze bezoeken doseren. We maken onze fietstocht verder af van het zeventien kilometer lange "korte circuit". Het is alweer laat in de namiddag als we via de grote weg terugfietsen naar Siem Riep.
Als afsluiter voor vandaag krijgen de kinderen "The Killing Fields" voorgeschoteld of de indrukwekkende verfilming van het leven onder de tirannie van de Rode Khmer.
Als geschiedenisles kan de dag van vandaag dan wel tellen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Kristien en co,

De allerbbeste wensen voor jullie allemaal voor 2008. Ik hoop dat jullie nog veel leuke dingen mogen beleven en zien. Voor ons zit de vakantie er weeral bijna op. Vele groetjes van

Anne Colsoul en co