dinsdag 5 februari 2008

04.02.2008: dag 203: Bogor - Garut



Gisterenavond contacteerde ons een jonge man die ons met een privébusje met chauffeur in twee dagen naar de zuidkust van Java kan brengen. Een Fransman doet mee en helpt ons zo de kosten voor een stuk te drukken. We hoeven ons morgen en overmorgen geen zorgen maken over vervoer, overnachting en eten; alles is inclusief en zal voor ons geregeld worden. Twee dagen reizen in stijl en onderweg zien we nog eens wat. We tekenen hiervoor.
Mooi op tijd vertrekken we voor de eerste attractie: een bezoekje aan een wayang-poppenmaker ergens in de buitenwijken van Bogor; een welkomstthee en een kijkje in het atelier waar honderden houten koppen gesneden, geschilderd en aangekleed worden. Leuk, maar daar zaten we niet op te wachten en een uur in de onvermijdelijke file was niet echt nodig.
Verder richting platteland, we verlaten de zwoele hitte en vorderen stilaan bergop naar de koele Puncackpas. De glooiende heuvels zijn bedekt met groene theeplantages. We strekken even de benen en maken een wandelingetje in de theetuinen. In de verte plukken vrouwen de jonge blaadjes.
Voor het eerst zien we een kaneelboom; het afgesneden stukje bruine schors ruikt naar pudding, appelmoes en speculaas. Ja zeg, moeten we nu hieraan herinnerd worden ...
Onze gids Harry zorgt goed voor ons en houdt woord: een uitgebreide satélunch met alles wat erbij hoort in een goed restaurant met uitkijk op de theevelden.
Via de ringweg mijden we de grootstad Bandoeng en bevinden we ons in een weelderig begroeid heuvellandschap met de typische terrasrijstvelden. Felgroene rijstplantjes staan in het water. Op andere velden staat de rijst hoog en is rijp om te oogsten. Uit een bergwand wordt onyx gekapt en vrachtwagens vervoeren traag de dikke blokken ruw materiaal. Steenkappers maken er mooi glanzende grafstenen van. Ze staan glimmend en met tientallen uitgestald voor hun werkhuizen. Links en rechts van de weg doemen in de verte de kegelvormige omtrekken op van twee grijze vulkanen. Zo zijn er nog enkele tientallen in het vulkaanactieve Java.
In de vooravond rijden we de inrit binnen van een hotel waar wij in normale omstandigheden langslopen wegens exclusief en niet-passend-in-het-budget. We krijgen een grote kamer toegewezen met een badruimte waar, in een groot vierkant bad onafgebroken warm bronwater stroomt dat verwarmd wordt door magma van de vulkaan. Via een overloop verdwijnt het uit de kamer. Vreemd zo’n eigen sauna op je kamer!
In het vijfentwintig meter openluchtzwembad kunnen we enkele baantjes trekken in het warme vulkaanwater met als achtergrond de groene heuvels, kokospalmen en de vulkaankegel. Het warme water maakt ons loom, lui en moe.
Harry zorgt voor het avondeten in een kleine ‘rumah makan’: een kopiemaal van deze middag.
Al bij al een leuke dag zonder dat wij daar enige inbreng in hadden. Harry belooft ons dat we morgen een actieve vulkaan gaan beklimmen. We pakken de rugzakken uit en leggen onze asbestpakken en brandvrije schoenen alvast klaar ...

1 opmerking:

Anoniem zei

Aaaah, ik mis die zwembaden verwamt door vulkanen, echt zalig om in te dobberen.... Maar ja, ik zit hier in België, te dobberen in de pispot van Europa hahaha :-P