zaterdag 21 juli 2007

21 juli 2007: dag 5: Göreme



Wij logeren in www.rockvalleycappadocia.com
De nachten zijn hier merkwaardig koel, maar overdag klimt het kwik, door de invloed van het landklimaat snel naar 35 graden: niet bepaald een temperatuur om kwiek de dag door te brengen, maar het leven van de reiziger is eenvoudig en hard: eerst enkele uurtjes aan het zwembad om de voormiddag te doden en na een Turkse pizza het serieuze werk: deze namiddag maken we een wandeling door één van de merkwaardigste landschappen die Turkije te bieden heeft. Rond Göreme bevinden zich bizarre rotsformaties die de natuur in miljoenen jaren heeft uitgebeiteld tot natuurlijke schoorstenen waarop enorme rotsen balanceren, heuvelrijen zijn getooid met slagroomtoefjes, piramides die al sedert honderden jaren door de mensen zijn uitgehouwen tot rotswoningen. In de zomer is het er lekker koel en in de strenge winers blijft het aangenaam warm. Dit laatste kunnen we nu echter niet verifiëren. In de valleien hebben de boeren kleine tuintjes met druiven, perziken, abrikozen en amandelbomen.
De namiddagzon blijft heet, en tussen de paadjes proberen we de weg te vinden die ons naar het zogenaamde openluchtmuseum leidt. De omgeving is prachtig en we moeten regelmatig rusten onder één of andere rots of doornige struik.
Onze voeten lijken te koken is onze ruige bergschoenen, maar ze blijken wel goed van pas te komen wanneer het pad eindigt in een steeds smaller wordende kloof. Na wat klimwerk bereiken we na enkele uurtjes terug de tuintjes en het eindpunt op de hoofdweg. Onze vier liter water zijn net op tijd verbruikt.
Jasmien is vandaag achttien geworden: een potteke huidverzachtende crème en een armbandje zijn voor het ogenblik dankbaar aanvaardbare cadeautjes.
Tot hiertoe leefde zij onder gezag, leiding en toezicht; hopelijk blijft dit zo het eerstvolgende jaar ...
's Avonds in de koelte nog even langs de pattisserie om de verjaardag in stijl te vieren met een mierzoet Turks gebakje en natuurlijk een appeltheetje.
Het reservebed in onze kamer is blijkbaar bezet door een medereiziger; hopelijk snurkt hij deze nacht niet.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Een heel gelukkige verjaardag voor jou Jasmien! Ik stuur je een virtuele knuffel :-). Dat je komende levensjaar je heel veel mooie en onvergetelijke ervaringen brengen mag!
En toch even vragen waar die 2 andere foto's van straks naartoe zijn :-) ??? Het waren nochtans ook leuke :-)!
Prachtig om jullie zo te kunnen volgen, we genieten ervan!
Ik wens jullie een zalige nachtrust, vanzelfsprekend zonder gesnurk ;-)...
Groetjes,
Mariëlla C.

Anoniem zei

Beste allemaal,
we volgen jullie leuke exploten op de voet; 't zijn mooie foto's en leuke verslagen. Een heel gelukkige 18de verjaardag aan Jasmien. Groeten uit de Jagersweg.
Ingrid & co

Anoniem zei

Jasmien,

Ik wens je een prachtige verjaardag toe! Maak er een mooie reis van en kom snel terug :) ik mis je!!

Liefs,
Leen