zondag 22 juli 2007

22 juli 2007: dag 6: Göreme (Chavuçin)


Ik heb deze nacht op het dak geslapen: lekker koel, bijna koud tegen de ochtend. De rest van de familie verkiest de slaapzaal.
Vroeg op vandaag om in de koelte van de ochtend een wandeltocht van enkele uren te maken in de schitterende omgeving van Göreme.
Na een stevig ontbijt van vers brood, omelet, muesli en koffie(Sander dubbele porties) vertrekken we langs de grote weg waar we een lift krijgen van een vriendelijke Turk in zijn Ford Cortina tot aan het beginpunt enkele kilometers verderop.
Het landschap is bijzonder indrukwekkend. Langs een klein pad gaat het naar beneden tussen de okergekleurde torens bedekt met meringue. We volgen de 'duivenvallei' zo genoemd omdat er hoog in de loodrechte rotswanden honderden duiventillen in de zachte steen zijn uitgehakt. Duiven voorzien al eeuwen de landbouwers van mest voor de tuintjes beneden.
Hier en daar worden de kersen geoogst door Koerdische vrouwen.
We passeren enkele in de rots uitgehouwen kerkjes, zo groot als een kapel. Binnenin ontdek je nog sporen van vijftienhonderd jaar oude muurfresco's uit de tijd van de eerste christenen die hier schuilden voor hun Romeinse bezetters.
Nog even langs de Rose Vallei zo genoemd om de kleur die de rotsen 's avonds kleuren bij zonsondergang.
Na een heet zandweggetje komen we aan in Chavucin: eindpunt en gelegenheid om een familybottle van 2,5 liter cola te kraken.
Kristien en Jasmien spelen hun vrouwelijke charmes uit voor een lift terwijl de mannen zich schuil houden in het struikgewas langs de kant van de weg.
De vriendelijke Turk die stopt is eraan voor de moeite als hij ziet dat er 5 personen met hem meerijden gedurende de laatste 4 kilometer terug naar Göreme.
De rest van de dag houden we vrij voor lui vertier aan het zwembad terwijl Kristien zich, als een welopgevoede Turkse uitslooft met de was van onze kleren van bijna een week. Ruben verdiept zich verder in Runescape.

Geen opmerkingen: