dinsdag 5 augustus 2008

05.08.2008: dag 386: Buenos Aires - Santiago de Chile


Een 'Groote Reis" vereist zoals dat hoort een lange terugkeer. In de wereld van de luchtvaart heerst een vreemde logica. Vanuit Buenos Aires naar Europa vliegen kost bijna het dubbel van een vlucht uit Santiago in Chile, een afstand van bijna tweeduizend kilometer verder of twee uren meer. 'Air Comet' bijvoorbeeld, een Spaanse charter vliegt vanuit Buenos Aires naar Madrid voor een veel hogere prijs dan dezelfde verbinding vanuit Santiago.
We zijn dus verplicht even een ommetje van tweeduizend kilometer te maken naar Santiago vooraleer we overmorgen helemaal en via dezelfde route naar Europa kunnen vertrekken.
'Air Canada' biedt de beste prijs op haar vlucht Toronto - Buenos Aires - Santiago en samen met de intercontinentale verbinding is dat nog steeds goedkoper dan een rechtstreekse vlucht vanuit Buens Aires met een andere Europese maatschappij!
We verlaten met een beetje pijn in het hart het bijzonder sfeer- en stijlvolle 'Parijs van Zuid-Amerika' waar vooral Jasmien haar hart verloren heeft. Die zien we hier ooit nog eens terugkeren ...
Na enkele pogingen is een taxi bereid om ons alle vijf naar de luchthaven Ezeiza te vervoeren.
'Air Canada' vertrekt mooi op tijd en de twee uur durende vlucht verloopt zoals dat verhoopt mag worden: een moderne Boeing, individuele tv-schermpjes, voortreffelijke service en een maaltijd. De vlucht dwars over de pampa's, de bruine woestijn en de met sneeuw bedekte Andestoppen is adembenemend.
Santiago ligt spectaculair aan de voet van de Andes en onder een blauwgrijze smogdeken, de vervuiling blijft boven de stad hangen, geraakt niet over het bergmassief omdat de wind in deze tijd van het jaar vanuit de zee blaast.
In de aankomsthal zien we onze naam op het bordje voor de gereserveerde taxi; ons hostel stuurde de man al vooruit om ons af te halen: da's weer prachtig geregeld.
In het gezellige 'Hostal de Sammy' is ons slaapzaaltje eveneens voorbehouden voor de 'Family Steegen from Belgium', ja ze kennen ons intussen overal in de wereld ...
De geldautomaat doet hier niet moeilijk en levert een stapeltje Chileense pesos af en in de supermarkt doe ik voor het eerst en op Chileense bodem wat inkopen voor een snelle avondhap; de Chileense wijn wordt aan een eerste test onderworpen ...

Geen opmerkingen: