zondag 3 augustus 2008

03.08.2008: dag 384: Buenos Aires







´Buenos Aires¨: ´Goede Lucht´ is het wel maar vooral koude lucht; nu en dan een waterzonnetje achter regenwolken, maar het is dan ook putje winter in dit deel van de wereld. Ontbijt is op zondag - wablief? - vanaf elf uur; we worden dus verplicht om lag uit te slapen.
Onze wijk San Telmo is zowat het Montmartre van Buenos Aires. Op zondag zijn de straten verkeersvrij en de wat verloederde wijk met hopen persoonlijkheid en karakter komt ´s middags tot leven; een wonderlijke plaats vol geschiedenis en ooit de woonplaats van de elite van Buenos Aires. Gele Koorts joeg de bevolking naar andere delen van de stad. Restauratie van de wijk kwam nooit echt meer op gang en vandaag is het een oord voor kunstenaars en muzikanten, rijk aan verschillende bouwstijlen; hier werd de tango geboren. Wandelen in San Telmo is terugreizen in de tijd: een typische koloniale architectuur, cafés en antiekwinkels creëren een sfeervolle historische omgeving. Op de wekelijkse rommelmarkt- en antiekmarkt zorgen kunstenmakers, straatmuzikanten en tango-orkestjes voor een heerlijke zondag; zelfs onze twee zonen smelten voor het vuur van de tango als oude muzikanten de gitaren laten vonken en de trekharmonica´s de danser in streepjespak en deukhoed de maat aangeeft. Pure magie!
Het grote centrum van Buenos Aires heeft dan weer een overschot aan allure en stijl met zijn statige boulevards omzoomd met hoge bomen, prachtige stadspaleizen en neo-klassieke gebouwen; het lijkt een beetje op Parijs.
In de vooravond zijn opnieuw alle grote winkels en boetieks open in het centrum van de stad en dat is bijzonder slecht nieuws voor mijn portemonnee: koopjes zijn er niet echt maar kleding blijkt - althans volgens mijn vrouwelijk gezelschap - toch nog beterkoop dan thuis. Er is geen uitweg, Ruben en ik volgen gelaten, vier uren lang ... een tweede broek en een jekker zijn mijn beloning voor al dit aangedane leed ...

1 opmerking:

Anoniem zei

Die bovenste foto, dat lijkt zowaar op de Frankrijklei in Antwerpen.

ria