zaterdag 2 augustus 2008

02.08.2008: dag 383: Buenos Aires





We rijden de hele nacht over gladde wegen, de regen houdt nu en dan op om nadien in alle hevigheid te hernemen. Om zes uur speelt een ochtendmuziekje: tijd voor het ontbijt: croissants, cake, fruitsap en koffie. Het is nog donker als we op de natte autoweg langs het vliegveld, de containerhaven en nadien de buitenwijken van Buenos Aires binnenrijden. Het ochtendgloren is grijs, donkere regenwoken jagen door de lucht. Het volet aan als een koude herfstdag in november. We komen aan in het reusachtige ´Retiro´: het centrale busstation van Buenos Aires. Honderden nachtbussen van even veel maatschappijen uit alle delen van het land volgen elkaar als treinwagons naar de verschillende niveaus van het station. We tellen meer dan honderd perrons.
Het is zaterdag en de stad slaapt nog grotendeels. De grote avenida´s zijn leeg. Hier en daar opent een kraampje en sigaretttenwinkel. Met de taxi gaat het tenslotte naar de oude binnenstad: onze reservatie in hostal ´De Granados´ is eerder al geregeld. Het is nog vroeg en onze kamer is pas vrij rond elven.
Een centraal verwarmde kamer en een bed extra; voor het eerst in Zuid-Amerika hebben we het binnen huiselijk warm: wat een luxe!
We raken er maar niet gewoon aan die rare winkeluren in dit land. De hele dag lijkt de stad uitgestorven, pas na vier uur in de namiddag openen de deuren en gaan rolluiken naar beneden, in een mum van tijd zijn alle shoppingstraten massaal gevuld met winkelend publiek en dat blijft zo tot bijna middernacht.
Het centrum van Buenos Aires is erg elegant met een overvloed aan fin-de siècle- gebouwen, sjieke handelszaken en restaurants aan brede boulevards.
Op de centrale Plazo de Mayo heeft een groep veteranen een standje met Argentijnse vlaggen; ze claimen nog steeds dat de Malvinas Argentinas zijn. Tegenover het regeringsgebouw huizen een tiental mensen al twee maanden in tenten: de regering is van plan een illegale buitenwijk te saneren en de mensen op straat te zetten: hun actie levert na al die tijd niets op. Wij sugerreren dat enkele dagen op een bouwkraan meer kans op slagen heeft ...
Onze hotelbuurt in de wijk San Telmo is bekend om antiek en brocanterie. Sander en Ruben kunnen niet kiezen uit het massale aanbod aan nostalgische posters.
We zijn dringend toe aan een nieuwe kledingoutfit en Sander vindt eindelijk schoenen; in de hele wereld was zijn maat onvindbaar. Ik ben zeer tevreden met een tweede nieuwe broek.
Ons hostel heeft een grote gastenkeuken. We leggen vanavond weer enkele indrukwekkende Argentijnse steaks (de lekkerste en sappigste ter wereld) in de pan.

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.